The Infuence of cultural values on work-related attitudes and organizational structure: A comparative study
Toplumsal değerlerin örgütsel yapılaşma ve çalışanların işleri ile ilgili tutum ve değerlerine etkisi: Karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 37246
  2. Yazar: SYEDA ARZU WASTİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal değerler, kültür, örgüt kuramı, örgütsel davranış, karşılaştırmalı yönetim, kültürlerarası örgütsel çalışma, Values, Culture, Organization theory, Organizational Behavior, Comparative management, Cross-cultural study of organizations
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
öz TOPLUMSAL DE?ERLERİN ÖRGÜTSEL YAPILAŞMA VE ÇALIŞANLARIN İŞLERİ İLE İLGİLİ TUTUM VE DE?ERLERİNE ETKİSİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ARAŞTIRMA WASTL Syeda Arzu Yüksek Lisans Tez işletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ahmet Acar Temmuz, 1994,163 sayfa. Bu çalışmada toplumsal değerlerin, örgütsel yapı ve çalışanların işleri ile ilgili tutum ve değerler üzerindeki etkileri incelenilmiştir. Bu amaçla Monir Tayeb (1988) tararından yapılmış olan ve Hindistan ile İngiltere'yi karşılaştıran bir araştırmanın tasarım ve yöntemi bir Türk örneklemine uyarlanmıştır. Araştırmanın bir parçası olarak Türk toplumsal değerleri mevcut yazın ve kısa bir anket ile incelenmiştir. Bu anketin sonuçlan Tayeb'in bulguları ile karşılaştırılarak üç toplum arasındaki kültürel farklılıkların örgütsel yapılaşma ve davranışları nasıl etkileyeceği üzerine hipotezler oluşturulmuştur. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, üç ülke çalışanlarının işleri ile ilgili tutum ve değerleri ve örgüt yapılaşmaları arasındaki farklılıkların, büyük ölçüde, kültürel farklılıkları ile açıklanabildiği gözlemlenmiştir. Türk çalışanlarının kapsamlı bir profilinin ortaya çıkarıldığı bu çalışmada, kültür faktörünün etkin örgütler ve yönetim anlayışları oluşturulması çabalarında gözönüne alınması gereken bir boyut olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLUENCE OF CULTURAL VALUES ON WORK-RELATED ATTITUDES AND ORGANIZATIONAL STRUCTURE :A COMPARATIVE STUDY WASTI, Syeda Arzu Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr.Ahmet Acar July, 1994, 163 pages. This study reports the findings of a cross-national investigation on the influence of cultural values on work-related attitudes and organizational structure. A study comparing England and India (Tayeb, 1988) was replicated with a sample of Turkish organizations. An assessment of the Turkish cultural context, traditional as well as emerging values, was made through a review of the existing literature and a brief survey. The results of this survey were compared with those of Tayeb's, and hypotheses were formulated about the implications of the differences in cultural values with respect to organizational structure and systems. Subsequent bivariate and multivariate statistical analyses of organizational structure and work-related attitudes suggested that the differences and similarities observed among the three samples were, to a considerable extent, consistent with the employees' respective cultural backgrounds. The results also provided a broad profile of Turkish employees' attitudes and indicated that transfer of management systems is fraught with cultural implications.