İngiliz Seyahatnamelerine göre 19. yüzyılda Çanakkale ve çevresi
Çanakkale and it's enviroment according to 19th century British Travel Books
- Tez No: 372462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Seyyahlar, Seyahatname, Çanakkale, Kale, British Traveller, Travel Book, Çanakkale, Turkish Image, 19th. century
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Çanakkale bulunduğu konum itibariyle tarih boyunca birçok milletin ilgisi çekmiştir. Bu ilgiden dolayı bölgede birçok şehir kurulmuş ve yıkılmıştır. Daha sonraki yüz yıllarda Batı'nın buralara merakının temel kaynaklarından bir tanesi de bu şehirler olmuştur. 18. Yüz yılda arkeolojik amaçlı gezilere çıkma buralarda bulunan eski milletler hakkında incelemeler yapma yayılmaya başlamıştır. 19. Yüz yılda ise artık arkeolojinin bilim dalı olmasıyla ve gezi koşullarının iyileşmesiyle bu iyice yayılmıştır (Sevin, 2006). Seyyahlar gittikleri bu yerler hakkında notlar almışlar, haritalar ve gravür çizerek edindikleri bu tecrübeleri insanlara aktarmaya çalışmışlardır. Bu bilgilerin yer aldığı seyahatnameler“Kültür Tarihi”,“Şehir ve Semt Tarihi”veya“İmge bilimi”için önemli 1.el kaynaklardır.“19. Yüzyıl İngiliz Seyahatnamelerine Göre Çanakkale'de Eğitim ve Sosyo-Ekonomik Hayat”isimli çalışmamızda sadece İngiliz seyahatnameleri kaynak olarak kullanılmış ve seyyahların ağzından Çanakkale'nin stratejik önemi, bölgenin sosyo-ekonomisi ve İngilizlerin Türk'lere bakış açıları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Tezin birinci ve giriş bölümünde çalışmanın amacı, önemi, sınırlılıkları, kapsam, yöntemi ve temel kaynakları incelenmiştir. İkinci bölümde konu hakkında literatür incelenmiş ve Çanakkale'ye gelen ve araştırma kapsamında incelenen seyyahlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölüm de ise seyyahların gözüyle Çanakkale ve çevresinin genel durumu incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, seyahatnamelere göre 19. Yüz yılda Çanakkale'nin sosyo-ekonomik durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Travel books, one of the primary sources of history, are important sources that give visual and written information about the history of a city and the region. Travel books are the works of travellers who visit different places on different purposes and observe the life styles, cultures of the people in the places they visit and compare the differences with their own cultures and transfer this information to the next generations. The popularity of travel books, which are the sources in the“Field of History of City and District”and“Field of History of Culture”that are treated as a different discipline in our country, have recently increased. Particularly, the determination of the image of the Turks and Orientalism in the travel books are important. In this study, Çanakkale and Its Environmet According to 19th Century British Travel Books, we aim to give information about the developments in the 19th century, strategic importance of the region, socio economic situations and the images of the Turks in the eyes of travellers benefiting from British Travel books which dealt with Çanakkale province, whose establishment dates back to ancient times, a bridge between the East and West. In this study, Çanakkale and Its Environmet According to 19th Century British Travel Books, 52 British Travel books are used as a source and we aim to give information from the point of view of the British travellers. The pieces of information are gained through compilation and the translation of the parts related to Çanakkale in the mentioned sources. In the first chapter and in the introduction of thesis, ıt's aims, the importance, methods, limitations and basic sources were studied. In the second chapter the literature on the subject were examined and given general information about travellers who came to Çanakkale. In the third chapter Çanakkale and It's general condition of the enviroment were examined. In the fourth chapter Çanakkale's socio-economic status were examined according to 19th. Century travellers book.