Karacasu-Narlı (Kahramanmaraş) ve Islahiye (Gaziantep) bölgelerinde yüzeyleyen ofiyolitik kayaçlar ve kromititlerin petrojenezi
The petrogenesis of the ophilitic rocks and chromitites cropped out between Karacasu-Narlı (Kahramanmaraş) and Islahıye (Gaziantep)
- Tez No: 372643
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Türkoğlu, Narlı, Gaziantep, Ofiyolit, Tektonit Ultramafik kümülat, Ultrabazik kayaç, Kromit, Serpantinit, İzotrop gabro, Kahramanmaraş, Türkoğlu, Narlı, Gaziantep, Ophiolite Tectonite, Ultramafic cumulates, Ultrabasic rock, Chromite, Serpentinite, Isotropic gabro
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada; inceleme alanında yüzeyleyen ofiyolitik kayaçların petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin ortaya konulması, bölgede yer alan kromit cevherleşmelerinin anılan bu ofiyolitik kayaçlarla olan ilişkisi ile kromititlerin petrografik ve jeokimyasal özelliklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. İnceleme alanında gözlenen ofiyolitik seri alttan üste doğru metamorfik dilim kayaçları (plajiyoklas-amfibol şist ve plajiyoklaslı amfibolit), tektonitler (serpantinize dunit, serpantinize harzburjit ve dunit), mltramafik kümülatlar (serpantinize harzburjit, lerzolit ve vebsterit), mafik kümülatlar (olivinli gabro, gabro ve olivinli gabro-norit) ve izotrop gabrolardan (olivinli gabro-norit) oluşmaktadır. Ana-iz ve mineral kimyası sonuçları bu kayaçların aynı kökensel magmadan itibaren Geç Kretase'de Neo-tetis'in güney kolu içerisinde okyanus içi dalma-batma zonu üzerinde oluştuğuna işaret etmektedir. Kromit cevherleşmesinin serpantinize dunitlerde ve serpantinitlerde oluştuğu ve çoğunlukla bantlı yapıda geliştiği gözlenmiş ve az da olsa saçınımlı, nodüler ve adese şeklinde oluşumlar izlenmektedir. İnceleme alanında yüzeyleyen ofiyolitik kayaçlarda gözlenen kromitler jeokimyasal olarak Alpin tipi Alüminyumlu kromitlerle temsil edilmektedir. Çok az görülen manyezit cevheri, peridotitler içerisinde ince damarcıklar şeklindedir. Manyezit cevheri genellikle sekonder alterasyon ürünü şeklinde olup ultrabazik kayaçların aleyhine gelişmiş olarak izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed that to point out the geochemical and petrographical characteristics of both ophiolitic rocks and chromitites cropped out in the region and their relations with the chromitite occurences. The ophiloitic rocks which are observed in the field, from bottom to the top, are metamorphic sole rocks (plagioclase-amphibole schist and plagioclase amphibolite), tectonites (Serpentinized Dunite, Serpentinized Harzburgite and Dunite), ultramafic cumulates (Serpentinized Harzburgite, Lherzolite and Websterite), mafic cumulates (Olivine Gabbro, Gabbro and Olivine Gabbro-Norite), and isotropic gabbros (Olivine Gabbro-Norite). The major-trace and mineral chemistry of the rocks indicate that all the rocks were formed from the same parental magma over an intra oceanic subduction zone tectonic setting in the Sothern branch of Neo-tetis in Late Cretaceous. Chromite mineralization occurs in serpentinized dunite and serpentinite, and structurally they are often banded, disseminated, nodular and lenticular are rarely observed. The chromitites which is observed in the region are geochmically represented by Alumina type Alpin chromitites. The very rare magnesite ore is seen as very thin veinlets in peridotites. Magnesite occurences are generally secondary alteration products formed from the ultrabasic rocks.