Hardal ve sarımsak uçucu yağlarının ve ana birleşiklerinin tek başına ve değiştirilmiş atmosfer uygulamaları ile kombinasyonun kırma un biti Tribolium confusum du Val (Col.: Tenebrionidae)'ne karşı fumigant etkisi
Fumigant toxicity of mustard and garlic essential oils and their main compounds alone and their combinations with modified atmosphere treatments against confused flour beetle, Tribolium confusum du Val, (Col.: Tenebrionidae)
  1. Tez No: 372644
  2. Yazar: SALMAN KERVANDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARDA IŞIKBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, sarımsak, hardal, allyl disulfide, allyl isothiocyanate, değiştirilmiş atmosfer, Tribolium confusum, fumigant, Essential oil, garlic, mustard, allyl disulfide, allyl isothiocyanate, modified atmosphere, Tribolium confusum, fumigant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada sarımsak ve hardal uçucu yağların ve bunların ana birleşiklerin (allyl isothiocyanate ve allyl disulfide) yüksek konsantrasyonlu karbondioksit (CO2) ve nitrojen (N2) ile kombinasyonun Tribolium confusum du Val (Col.: Tenebrionidae)'un tüm biyolojik dönemlerine karşı fümigant etkinlikleri belirlenmiştir. Ön biyolojik test sonuçları tek başına 10 ml/l konsantrasyonda hardal uçucu yağ ve allyl isothiocyanate uygulaması %92 CO2 ve N2 ile kombinasyonuna ihtiyaç kalmadan T. confusum 'un tüm biyolojik dönemlerin %100 ölümüne neden olduğunu göstermiştir. Ancak tek başına 10 l/l konsantrasyonda sarımsak uçucu yağ ve ana birleşeni allyl disulfide uygulamaları %92 CO2 ve N2 ile kombinasyonuna ihtiyaç kalmadan T. confusum' un yalnızca yumurtalarının ve pupalarının %100 ölümüne neden olmuştur. Tek başına sarımsak uçucu yağ ve allyl disulfide uygulamalarında T. confusum larvaların ve erginlerin %100 ölümleri gerçekleşmezken sarımsak uçucu yağ ve allyl disulfide %92 CO2 ve N2 ile birlikte kullanıldığında hem larvaların hem de erginlerin %100 veya %100'e yakın ölümleri elde edilmiştir. Genel olarak sarımsak uçucu yağ ve allyl disulfide %92 CO2 ve N2 ile birlikte kullanıldığında hem larvaların hem de erginlerin ölümlerinde önemli bir artışa neden olduğu belirlenmiştir. Test edilen uçucu yağlara, bileşenlerine ve bunların %92 CO2 ve N2 ile kombinasyonuna karşı T. confusum'un gelişme dönemlerinin farklı hassasiyet gösterdiği ve yumurta dönemi en hassas dönem olurken en dayanıklı dönemin ise ergin ve larva dönemi olduğu görülmüştür. Letal konsantrasyon denemeleri sonunda sarımsak uçucu yağ ve allyl disulfide'in %92 CO2 ve N2 ile birlikte uygulaması genel olarak T. confusum'un tüm gelişme dönemlerine ait LC50 ve LC90 değerlerinde 1.13 ila 7.40 arasında değişen oranlarda azalmalara neden olduğu görülmüştür. Benzer olarak hardal uçucu yağ ve allyl isothiocyanate'in %92 CO2 ve N2 ile birlikte uygulaması da yumurta dışında T. confusum'un tüm gelişme dönemlerine ait LC50 ve LC90 değerlerinde 1.02 ila 7.28 arasında değişen oranlarda önemli azalmalara neden olmuştur. Genel olarak sarımsak ve hardal uçucu yağların ve bileşenlerin (allyl disulfide ve allyl isothiocyanate) %92 CO2 ile kombinasyonun T. confusum'un tüm gelişme dönemlerine karşı sarımsak ve hardal uçucu yağların ve bileşenlerin %92 N2 ile kombinasyonuna göre daha toksik olduğu belirlenmiştir. Biyolojik testler sonunda test edilen uçucu yağların ve bunların bileşenlerinin yüksek konsantrasyonda CO2 ve N2 gazlarıyla ile birlikte uygulanmasının T. confusum'un gelişme dönemlerine ait toksisite değerlerinde önemli azalmalara neden olduğu ve dolayısıyla CO2 ve N2 kullanımının sinerjistik etki gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışma sarımsak ve hardal uçucu yağların ve bileşenlerin (allyl disulfide ve allyl isothiocyanate) değiştirilmiş atmosfer ile kombine edilerek uygulanmasının depolanmış ürün zararlılarının mücadelesinde konvansiyonel fumigantlara umut verici potansiyel alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, fumigant toxicity of garlic and mustard essential oils and their main compounds (allyl disulfide and allyl isothiocyanate) in combination with high concentration (92%) of carbon dioxide (CO2) and nitrogen (N2) to all life stages of Tribolium confusum du Val. (Col.: Tenebrionidae) was determined. Preliminary bioassay tests indicated that 10 ml/l concentration of mustard essential oil and allyl isothiocyanate alone resulted in 100% mortality for all life stages of T. confusum without any necessity of CO2 and N2 combinations. However, 10 ml/l concentration of garlic essential oils and allyl disulfide alone resulted in 100% mortality for only eggs and pupae of T. confusum without any necessity of CO2 and N2 combinations while they did not cause 100% mortality for larvae and adults of T. confusum. According to preliminary bioassay tests, combinations of garlic essential oil and allyl disulfide with 92% CO2 and N2 produced the significant increase in the mortalities of T. confusum larvae and adults. Moreover, there were differences in susceptibility of life stages of T. confusum to combinations of tested essential oils and their compounds with CO2 and N2. While the egg was the most susceptible stage to the treatments, the larva and adult were the most resistance stages. Lethal concentration tests indicated that garlic essential oils and allyl disulfide in combination with 92% CO2 and N2 had 1.13- to 7.40-fold reduction in LC50 and LC90 values for all life stages of T. confusum. Similarly, combinations of mustard essential oil and allyl isothiocyanate with 92% CO2 produced 1.02- to 7.28- fold reductions in LC50 and LC90 values for all life stages of T. confusum except egg stage. Generally the combinations of garlic and mustard essential oils and their main compounds (allyl disulfide and allyl isothiocyanate) with 92% CO2 were more toxic to all life stages of T. confusum than those in combinations with 92% N2 as evidenced by significant decrements in their LC50 and LC90 values. It appears that high concentration of CO2 and N2 have a synergistic effect on all life stages of T. confusum when exposed together with tested essential oils and their compounds. In conclusion, this study indicates that combinations of garlic and mustard essential oils and their main compounds (allyl disulfide and allyl isothiocyanate) with modified atmosphere can be potential as an alternative application to the most commonly used commercial fumigants, methyl bromide and phosphine.