The effects of activated charcoal and physical state of culture medium on micropropagation of Morus nigra L.
  1. Tez No: 372671
  2. Yazar: AVEEN KHOORSHEED KHALID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif kömür, kültür ortamı fiziksel hali, jelleştirilmiş ortam, sıvı ortam, Morus nigra, Activated charcoal, culture medium physical state, gelled medium, liquid medium, Morus nigra
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, urmu dutu olarak bilinen Morus nigra'nın üç genotipi agarla jelleştirilmiş veya sıvı halde olan ve 0.0 veya 0.5 g L-1 aktif kömür içeren Nas ve Read (2004) ortamı üzerinde kültüre alınmıştır. Kültür ortamında kömürün varlığı ve ortamın fiziksel hali (sıvı veya jel) bir eksplantten elde edilen ortalama sürgün sayısını önemli derecede etkilemiştir. Bir eksplantten elde edilen ortalama sürgün sayısı 1,1 ile 5.8 arasında olmuştur. Aktif kömür içermeyen ortam üzerinde daha fazla sürgün elde edilmiş ve sıvı ortama kıyasla jelleştirilmiş ortam üzerinde elde edilen sürgün sayısı daha yüksek olmuştur. Sürgün uzunluğu bakımından ise sıvı ortamın jelleştirilmiş ortama kıyasla daha iyi olduğu belirlenmiştir. Mikrosürgünlerin köklenme oranı düşük kalmış fakat köklendirilen mikrosürgünlerin %90'dan fazlası başarılı bir şekilde dış ortama aktarılmıştır
Özet (Çeviri)
Three genotypes of Morus nigra were cultured on agar – gelled or liquid Nas and Read (2004) medium containing 0.0 or 0.5 g L-1 activated charcoal. Medium physical state and presence of activated charcoal in the medium greatly affected mean shoot number per cultured explants. Mean shoot numbers obtained per explants varied between 1.1 and 5.8. Medium containing no charcoal produced more shoots compared to medium containing charcoal and agar - gelled medium produced more shoots compared to liquid medium. However, mean shoot length on liquid medium was higher than that on agar –gelled medium. Rooting of microshoots was low, however, over 90% of rooted microshoots were successfully acclimatized and transplanted ex vitro.