Gezgin ortamda görüntü damgalama uygulaması
Application of image watermarking on mobile platform
  1. Tez No: 372699
  2. Yazar: ALİ UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BECERİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Ayrık Kosinüs Dönüşümü (AKD), Görüntü Damgalama, Steganografi, Windows Phone 8, Smart Phone, Discrete Cosine Transform (DCT), Image Watermarking, Steganography, Windows Phone 8
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Günümüzde akıllı telefonlardan çekilen görüntülerin doğrudan cihaz üzerinden internette paylaşılması özellikle gençler arasında oldukça yaygın kullanılır hale gelmiştir. Fakat bu görüntüler internete yüklendikten sonra izinsiz olarak kopyalanabilmekte ve kullanılabilmektedir. Burada bir telif hakkı sorunu ortaya çıkmaktadır. İşte bu sorunun çözümü için, akıllı telefonda fotoğraf çekerken, fotoğrafın içerisine görünmez veri gizleyen (damgalayan) bir uygulama geliştirilmiştir. Damgalama işlemi için Ayrık Kosinüs Dönüşümü (AKD) esaslı, görünmez ve dayanıklı bir metot kullanılmıştır. Çeşitli saldırılara karşı içerdiği gizli bilgiyi muhafaza etme yeterliliği test edilmiş ve raporlanmıştır. Uygulama Windows Phone 8 işletim sistemine sahip, Nokia Lumia 820 üzerinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, it has been very common among young people that photographs taken by smart phones are shared directly on the internet via the device. However, these images can be copied or misused without permission after being uploaded on the internet. At this point, the issue of copyright comes up. For the solution of this problem, an application that conceals invisible data into the image(watermarking) has been developed. A Discrete Cosine Transform based, invisible and robust method has been used. The application's capability to protect the concealed data from various attacks has been tested and briefly reported. The application has been operated on Nokia Lumia 820, which has Windows Phone 8 operating system.