Deniz ve tatlı su makrofitleri üzerine etidyum bromür'ün adsorpsiyonu ve adsorpsiyon kinetiğinin belirlenmesi
Adsorption of ethidium bromide on sea and fresh water aquatic macrophyte and kinetic modelling
  1. Tez No: 372923
  2. Yazar: MAHİR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Etidyum bromür, Adsorpsiyon, Potamogeton crispus, Enteromorpha spp, Kinetik modelleme, Ethidium bromide, Adsorption, Potamogeton crispus, Enteromorpha spp, Kinetic modelling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada Etidyum bromürün, Potamogeton crispus ve Enteromorpha spp. kullanılarak adsorpsiyonu çalışılmıştır. Çalışmada pH'ın etkisi belirlenmiş ve her iki adsorbent için optimum pH 3 olarak belirlenmiştir. Adsorpsiyona sıcaklığın etkisi 20, 30, 40°C sıcaklıkta belirlenmiştir. Sıcaklık arttıkça adsorpsiyonun arttığı gözlemlenmiştir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi Potamogeton crispus için sırasıyla, 0.21, 0.215 ve 0.235mMg-1, Enteromorpha spp. için sırasıyla, 0.195, 0.224 ve 0.246mMg-1 olarak bulunmuştur. Sonuçlar doğrultusunda izoterm modelinin Langmuir izoterm modeline uygun olduğu gözlemlenmiştir. Zamana bağlı olarak yapılan adsorpsiyon deneylerinde, P. crispus için denge adsoprsiyon zamanı 70 dakika, Enteromorpha spp. için denge adsorpsiyon zamanı ise 50 dakika olarak belirlenmiştir. Kinetik modelleme sonucu adsorpsiyonun, pseudo-second order ve intraparticle difüzyon modeline uygun olduğu belirlenmiştir. Bu durum, adsorpsiyonun kompleks mekanizmalar tarafından yürütüldüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, adsorption of Ethidium bromide on to Potamogeton crispus and Enteromorpha spp. was studied. Effect of pH on adsorption was determined and optimum adsorption was observed at pH 3 for both adsorbent. Effect of temperature were determined at 20, 30 and 40°C. The increasing of the temperature increased of the adsorption capacity of EtBr. The maximum adsorption capacity of the Potamogeton crispus was determined as 0.21, 0.215 and 0.235mMg-1 and 0.195, 0.224 and 0.246mMg-1 for Enteromorpha spp. Langmuir adsorption isotherm modelling is the fit experimental results. Equilibrium adsorption time was determines as 70 and 50 min for P. crispus and Enteromorpha spp. respectively.Pseudo-second order kinetic modelling and intraparticle diffusion kinetic modelling was suitable for description of the adsorption mechanisms. This result shows that adsorption mechanisms controlled by complex mechanisms.