Gül posasından elde edilen aktif karbonun opsiyon potansiyelinin belirlenmesi
Deteremination of sorpsiyon capacity of active carbon obtained from rose processing residue
- Tez No: 373089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KARABOYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gül posası, adsorpsiyon, Ağır metal, izoterm, kinetik 2014, 100 sayfa, Rose pulp, absorption, heavy metal, isotherm, kinetic 2014, 100 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde , ağır metallerin çevreye olan zararının artması çevre ve insan sağlığı açısından büyük bir sorun oluşturmaktadır. Özellikle endüstri devriminden sonra üretim ve tüketim materyallerinin artışı çevreyi olumsuz şekilde etkilemektedir. Ağir metaller bu kirlenmenin önemli bir parçasını oluşturmakta çünkü düşük oranlarda bile zehirli etkiler göstermektedirler. Bu sebeple ağır metallerin suya karışması çevre kirliliği açısından önemlidir. Ağır metallerin artımında genellikle uygulanan işlem atık sudan aktif karbon ile ağır metallerin adsorpsiyonudur. Aktif karbon, karbon içeren maddelerden üretilir. Türkiye dünyanın önemli gül yağı üreticilerinden olmakla birlikte Isparta ise Türkiyenin en çok gül yağı üreten bölgesidir. Her yıl 27000 tondan fazla yaş gül atığı ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, aktif karbon gül yağı üreten fabrikalardaki gül atığından üretilmiştir. Aktif karbonun yüzey alanını genişletecek bazı methotlar kullanılmıştır. Bu çalışmada, KClO3, H2O2, NaOH ve bu kimyasalların karışımları aktif karbonun yüzey alanını genişletmek için kullanılan kimyasallardır. Aktif karbon üretiminde KClO3 ve H2O2 daha önce kimyasal aktivasyon amaçlı kullanılmamıştır. Ekolojik dengeyi korumak adına tüm kimyasallar düşük miktarlarda kullanılmıştır. Gül posasının optimum piroliz sıcaklığının belirlenmesi amacıyla farklı sıcaklıklarda piroliz edilmiştir. Elde edilen aktif karbonun tutma hızının belirlenmesi için yalancı 1. ve 2. kinetik çalışmalar uygulanmıştır. Adsorbenin karakterinin ve adsorbsiyon izoterminin belirlenmesinden Freundlich ve Langmuir izoterm modelleri kullanılmıştır. Aynı zamanda adsorpsiyon termodinamikleride çalışılmıştır. Aktif karbonun yüzey alanının karakterizasyonu BET analizi ve FTIR specturmu ile , Pb+2 adsorpsiyon kapasitesi ise ICP OES analiziyle belirlenmiştir. Sonuç olarak elde edilen aktif karbonun atık sudan ağır metali çok iyi verimle uzaklaştırdığı görülmüştür. Gül atıklarının aktif karbon olarak değerlendirilmesi kullanışlı bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Ph.D. Thesis Deteremination of Sorpsiyon Capacity of Active Carbon Obtained From Rose Processing Residue Bahadır TAMA Süleyman Demirel University Graduate School of Applied and Natural Sciences Environmental Engineering Department Supervisor: Asistant Professor Dr. Mustafa KARABOYACI Nowadays environmental damage of heavy metals is increasing and that becomes a big problem for environment and human health. Especially after the industrial revolution, increasing of production and consumption materials, adversely affect the environment. Among all the pollutions, heavy metal is an important part. Because they are toxic or poisonous even at low concentration Therefore, treatment of heavy metals from aqueous media have great importance of environment. The most widely used process is activated carbon adsorption for heavy metal adsorption from waste water. Activated carbon can be produce from carbon containing substances. Turkey is an important rose oil producer of the world and Isparta is the most important rose production region of Turkey. Every year over 27000 tons of rose processing wastes produced. In this study, activated carbon was obtained from rose crops of rose oil factories. There are some activation methods for increasing surface area of carbon. In this study, KClO3, H2O2, NaOH and mixture of these chemicals were used for increasing carbons surface area. KClO3 and H2O2 never used before for chemical activation. All chemical were used in little amounths for to be an ecological treatment. The rose pulp was pyrolysed at different temperatures for determining the optimum pyrolysis temperature. For determining the capture speed of the adsorbents the pseudo 1. and 2. kinetical studies were performed The Freundlich and Langmuir isotherm models were used to determine adsorption characteristics and also adsorption thermodynamics were performed. The surface characterization was examined with BET analysis and FTIR spectrum and Pb+2 adsorption capacity of obtaining activated carbon was determined with ICP OES analysis. Results shows that, rose pulp can be evaluate as an activated carbon for adsorbing contaminants from wastewater and it is a good idea for destroying rose waste converting to activated carbon.