Kentsel yol ağaçlarının karbon tutma değerinin belirlenmesi
Determining the amount of carbon sequestration made by urban road trees
- Tez No: 373100
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yol ağaçları, Karbon tutma, Isparta, Adnan Menderes Bulvarı 2014, 109 sayfa, Road trees, Carbon sequestration, Isparta, Adnan Menderes Boulevard 2014, 109 pages
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz büyük kentlerinde yeşil alanların ve buharlaşma yüzeylerinin azalması; beton ve asfaltla kaplanmış yüzeylerin, yapısal alanların artması ve bu alanlarda kullanılan yapı malzemelerinin sıcaklığı daha iyi iletme ve yüksek sıcaklık depolama özelliklerine sahip olmaları gibi nedenlerle meteorolojik parametreler değişerek yerel ve bölgesel ölçekte iklim değişimine neden olmaktadır. Son yıllarda ileri sürülen küresel ısınma ve olası etkilerinin insanlığın geleceğini tehdit edeceği görüşü geniş kitlelerce kabul edilmektedir. Kent merkezlerinde CO2 salınımını azaltmak ve karbon depolama amacıyla kent ağaçları önemli bir işleve sahiptir. Karbon depolama, ağaç tür kompozisyonu, yaş yapısı ve sağlıklı olmasına bağlı olarak değişen ağaç büyüme ve ölüm süreci ile ilişkilidir. Bu çalışmada, kentsel yol ağaçlarının örnek alanda karbon tutma kapasitesi belirlenip kullanılan yöntemin Türkiye koşullarında kullanılabilirliği ve uygulanabilirliği test edilmiştir. Sonuçlara göre, Adnan Menderes Bulvarında ortalama 25,4 ton karbon tuttuğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte ağaç tür bazında ise Cedrus libani, Fraxius excelsior ve Platanus orientalis türlerin en yüksek ağaç başına ortalama 19, 4 ton karbon tuttuğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Meteorological parameters changes and therefore causes local climate changes because of the decrease at the amount of green areas and evaporation surfaces, increasing of the concrete and asphalt covered surfaces along with the constructional areas and their high amount of conveying the heat and containing it at high levels. The opinion about the fact that global warming and its potential effects will threaten the future of the human beings is widely accepted. The urban trees have an important effect on carbon sequestrating an decreasing the amount of CO2 release at the city centres. Carbon sequestration is related to the composition of tree types, age structure, and the growing and death process of the tree depending on health. In this work, firstly the carbon sequestration capacity of the trees was stated and then the applicability of this method in the conditions of Turkey wastested. According to the results, amount of carbon sequestration of road trees in Adnan Menderes Boulevard were found an average 25.4 tons. However, in terms of tree species, the Cedrus libani, Platanus orientalis and Fraxius excelsior were determined to the carbon sequestration avarage 19,4 tons/ per tree.