Dönel ultrasonik motorların tasarımı,kontrol mekanizmaları ve sonlu elemanlar modeli üzerine bir çalışma
A study of desi̇gn, control mechani̇sms and fi̇ni̇te element modelli̇ng for rotary ultrasonic motors
- Tez No: 373099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK USAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik Motor, Piezoelektrik, ANSYS, Kontrol, Dinamik analiz, LAB Kit, Ultrasonic Engine, Piezoelectric, ANSYS, Control, Dynamic analysis, LAB Kit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ultrasonik titreşimler kullanılarak bir piezoelektrik seramik parçada sürtünmeli işletme gücü üreten motorlar, güç elektroniği ve kapalı çevrimli kontrolden oluşan bir sistem“Ultrasonik motor diğer bir adıyla da piezoelektrik aktüatör (hareketlendirici)”olarak adlandırılmakta ve mekatronik uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Dönel Ultrasonik Motor (RUSM)'un sahip olması gereken özellikler belirlendikten sonra ANSYS programı yardımı ile gerekli sınır şartları ve frekans değerleri belirlenerek katı modeli hazırlanmıştır. Dönel Ultrasonik Motorların sayısal analizini gerçekleştirebilmek için gerekli olan geometrik ve fiziksel özellikler belirlendikten sonra bir model oluşturulmuş ve sonlu elemanlar paket programı kullanılarak bu modelin doğal frekansı, harmonik analizi ve geçici durum analizi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada kullanılan motorun kontrol mekanizmaları üzerine bir araştırma yapılmış ve bu motor için uygunluğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Using ultrasonic vibrations of a piezoelectric ceramic piece power on friction-producing motors, power electronics and a system of closed-loop control is called as“ultrasonic motor, otherwise known piezoelectric actuator ”and used in mechatronic applications. In this study, after Rotary Ultrasonic Motor model is determineted, this model was designed its solid model by determining the necessary boundary conditions and frequency values via such as ANSYS program. The model was be create after it determine necessary the geometric and physical properties to perform numerical analysis of RUSM, it was be studied on the modal, harmonic analysis and transient analysis of this model via programs such as finite elements modelpackage. Alsoit was conducted a research on the control mechanism of motor used in this study and have been evaluated for this engine.