İslam hukukunda ve Modern hukukta çocuk hakları
Children's rights in İslamic law and modern law
- Tez No: 373497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk hakları, İslam hukuku, Modern hukuk, Children, Children's rights, Islamic law, modern law
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İslam dinine göre yüce Allah'ın eliyle yaratılan ve Allah'ın ruhunu taşıyan ilk insan Hz. Âdem, çocuk değildi. Fakat onun, cennet yurdundan dünya gibi meşakkatli bir âleme intikaliyle dünyada doğan çocukları için aynı şeyler söylenemez. Dolayısıyla `çocuk' kavramı ile ifade edilen ve araştırmamıza konu olan bu insan yaşamının özel bölümü, insanlık tarihinin ilk dönemlerine kadar gider. Bu küçük insanlar, adaletin, hakkın ve hukukun hâkim olmadığı tüm zaman dilimlerinde çok büyük acılar çektiler. İslam'ın ortaya çıkmasından önce cahiliye Arapları kız çocuklarını diri diri toprağa gömüyorlardı. İslam'ın ortaya çıkmasıyla kız çocukları bu vahşetten kurtulmaya başladı.Ancak dünya genelinde milyonlarca çocuk yaşadığı düşünüldüğünde insanlığın bu önemli konuda daha alacağı çok yolun olduğu görülmektedir. Ayrıca insanın kendi eliyle sebebiyet verdiği savaş, terör, trafik, alkol, uyuşturucu, iş kazalarının yanında, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlerle en çok etkilenen çocuklar olduğu düşünüldüğünde bu konunun dini, sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuki boyutlarının sürekli gündemde tutulması ve çözümler üretilmesi gerektiği apaçık ortadadır.Çocukların kendi hakları konusunda hukuk sistemlerine bir etkileri düşünülemez. Bu yüzden şu anda sahip oldukları haklar hep büyükler tarafından tespit edilmiştir. Gelecek zamanın büyükleri olacakları için bugünün çocukları çok önemlidirler. Biz büyüklere düşen -özellikle hukukçuların- çocukların sahip olduğu haklar konusunda çok titiz davranmamız gerektiğidir. Çocukların sahip olması gereken hakların ne aşırı ne de eksik olması gerekir. Çünkü çocuk yetişkin bir birey olduğu zaman artık bazı konularda ona hak verilse bile bunun pek faydası olmayacaktır. Demek istediğimiz; çocuk çocukluğunu yaşamalıdır ki, hem bedensel hem de ruhsal gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilsin.İşte biz de bu çalışmamızda, temelde bir insan hakları meselesi olan böylesi önemli ve güncelliğini hiç yitirmeyen çocuk hakları konusunu İslam hukuku açısından ve Modern hukuk açısından incelemeye gayret gösterdik.Biz bu çalışmamızda; İslam hukukunun çocuklara sağladığı hakların ne olduğu ile modern hukukta çocukların sahip olduğu hakların ne olduğu şeklinde merak edilen sorulara cevap aramaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
According to the Islam, Âdem , first human being created by Allah and carried spirit of Allah ,wasn?t created as a child. When Âdem send down from heaven to this harsh world this case wasn?t same for his children. So concept of these children is subject of this research. This specific period of people goes back to first human. These little humans had suffered with many difficulties at old-time zones. Which were no justice, no law, and no rules. Arabian buried their daughter alive before the Islam. This tradition was taken away by the Islam.However; considering the lives of millions of children around the world, humanity has a long process to be successful on this important matter. In addition a person?s own hand gave rise, war, terrorism, traffic, alcohol,drugs, as well as work-related accidents, earthquakes, floods, fires, natural disasters, such as children most affected by this issue is considered to be religious, social, economic, political and legal dimensions, and obviously need to produce solutions.Legal systems can not be considered an impact on the rights of children. Therefore, all the rights they have now been identified by the elders. Children of today are elders of tomorrow that?s why today?s children are very significant. We adults -especially lawyers- have to meticulous treat about children rights. Ideal for children?s rights must be neither less nor extreme. When child began to become a young, it would not help them even if some issues rights given them. We want to say; child should lives his childhood, so children can live in both physical health and mental development.Here we are try to explain children rights which basically human rights an permanently actual in terms of Islamic law and modern law.In this examining we will explain the following questions; What is the right that Islamic law provide to children? In the same way what is the right that modern law is providing to children?