Yurtdışı staj uygulamalarının üniversite öğrencilerinin kariyerlerine etkisi: Dicle Üniversitesi erasmus öğrencileri üzerine bir araştırma
The effects of international internship applications on the careers of university students: Case of Di̇cle University erasmus students
- Tez No: 373506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHİM EMHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Staj, Üniversite Öğrencileri, Erasmus, Hayatboyu Öğrenme, Kariyer, Internship, University Students, Erasmus, Lifelong Learning, Career
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Staj uygulamaları, bireylerin mesleki gelişimleri açısından ve kariyer patikalarında önemli bir yere sahiptir. Yapılan stajlar bireylerin kariyerlerine daha ileri bir aşamadan başlamalarına yardımcı olabilmektedir. Bunun yanında yapılan stajlar bireylerin işe kabul edilmelerinde, rakiplerine karşı avantaj sağlayabilmekte ve bireyin mesleki becerilerinin gelişmesine katkı sunabilmektedir. Öğrenciler eğitim hayatları devam ederken gerek yurtiçi gerekse yurtdışında farklı programlarla staj programlarına dahil olabilmektedirler. Dâhil olunan yurtdışı staj programları arasında en önemlilerinden biri Erasmus Staj Hareketliliği Programıdır. Erasmus Staj Hareketliliği Programı kapsamında her yıl binlerce öğrenci öğrenim görmüş oldukları alanları ile ilgili kurumlarda staj yapma fırsatı elde etmektedirler. Avrupa Birliği Komisyonu da program ülkelerindeki Ulusal Ajans'lar vasıtasıyla bu yararlanıcılara karşılıksız hibe ödemeleri gerçekleştirmektedir. Her yıl milyonlarca Avro fon aktarılan ve binlerce öğrencinin faydalanmış olduğu bu program her geçen yıl daha fazla kişinin faydalanmasını hedeflemektedir. Bu çalışma ile Erasmus Staj Hareketliliği Programı kapsamında yurtdışına giden öğrencilerin yapmış oldukları stajların kariyerlerine ne ölçüde etki ettiği araştırılmıştır. Dicle Üniversitesi öğrencisi olarak Erasmus Staj Hareketliliği Programından faydalanan 20 öğrenci ile görüşmeler yapılmış ve bu görüşmeler sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, Erasmus Staj Hareketliliği Programı ile yurtdışı deneyimi elde eden katılımcıların özel sektörde işe atanmalarında, Erasmus Staj Hareketliliği Programının önemli bir artısı olduğu sonucu elde edilmiştir. Ortaya çıkan bir diğer önemli sonuç da katılımcıların yurtdışı stajları boyunca elde etmiş oldukları deneyimlerin mesleki hayatlarına da doğrudan katkısı olduğudur.
Özet (Çeviri)
Internship applications have an important place in career steps and in terms of individuals' professional development. The internships carried out by the individuals help them to start their career at a later step and put forward the individual relatively ahead among his rivals. Internship programmes may also provide significant contribution to the individual in terms of improving their professional development. Individuals are able to take part in different internship programmes both in the country and abroad during their ongoing education life. Among the internship programmes carried out internationally, Erasmus Placement Programme is one of the most important one. Within the scope of Erasmus Placement Programme, thousands of students get the chance to take part in an internship programme which is directly related with their field of study all over the Europe every year. European Union Commission funds students via National Agencies which are located in each of the country. The programme aims more and more students to benefit from the Erasmus Placement Programme which allocates millions of Euros and funds thousands of students every year. In this study, it is aimed to study how the Erasmus Placement Programme has affected the 'careers' of the students who carried out their internships abroad by means of this programme. 20 students who have taken part in Erasmus Placement Programme from Dicle University were interviewed and the findings have been evaluated. As a result of this study it is cleared out that the students who benefited from Erasmus Placement Programme and had an overseas experience had a positive effect in getting jobs in private sector. Another finding is that the overseas experience of the students has a considerable effect in their professional lives.