Anti-HOST uygulaması sonucu sperm membran fonksiyonel bütünlüğünün ışık ve elektron mikroskop düzeyde incelenmesi
A Light and Electron Microscopic Investigation on Functional Sperm Membrane Integrity After Consequence of Anti-HOST Technic.
- Tez No: 373552
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Sperm membran fonksiyonel bütünlüğü, HOST, Anti-HOST, Semen analizi, İnfertility, Functional Sperm Membrane İntegrity, HOST, Anti-HOST, Semen Analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deneysel Tıp Araştırma Bölümü
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, fertil ve infertil hastalardan elde edilen semen örneklerine HOST ve Anti HOST uygulanarak sperm membran bütünlüğünde meydana gelen değişikliklerin ışık ve elektron mikroskopik düzeyde incelenmesi amaçlanmıştır.İnfertilite, korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen en az bir yıl süre ile çocuk sahibi olunamaması olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde her on çiftten biri infertilite problemi ile karşılaşmaktadır. Erkek infertilitesinin yaygın nedenleri; düşük spermiyum sayısı, spermiyum hareket bozukluğu, morfolojik bozukluklar, spermiyum üretiminde azalma ya da hiç olmaması ve erkek genital boşaltım yollarının tıkanıklığı olarak sayılabilir. Günümüzde erkek infertilitesinin değerlendirilmesinde birçok yeni yöntemler geliştirilmiştir. ICSI' da daha iyi spermiyum seçmek amacıyla sperm fonksiyon testlerinden, in vivo fertilite düzeyi ile daha yakın bir korelasyona sahip olan“hipoozmotik şişme testi”(HOST) yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalışmada, 10 fertil ve 29 infertil erkekten alınan semen örneklerine, standart semen analizi uygulandı. İnfertil grup kendi içerisinde konsantrasyon, motilite ve morfolojik bütünlüğe göre üç alt gruba ayrıldı. İki adet hazırlanan, 1 ml HOST solüsyonu içerisine, 100 ?L semen örneği eklendi. İnkübatörde 37 ?C'de, 30 dk süre ile bekletildi. Birinci örnek HOST grubu olarak değerlendirildi. İkinci örnek ise HOST sonrası santrijüj edilerek izotonik ortama alındı. İzotonik ortamda 37 ?C'de ve 30 dk süre ile inkübe edilip, Anti-HOST grubu olarak değerlendirildi. Her iki gruba ait spermiyum örnekleri Transmisyon Elektron Mikroskobu (TEM) ile incelendi. İstatistiksel analiz için ise fertil ve infertil grubuna ait bulgular, Student's t testi ve ANOVA kullanılarak değerlendirildi.Sonuç olarak, HOST uygulamasının sperm ultrastrüktüründe dejeneratif sayılabilecek değişikliklere neden olmadığı bilakis Anti-HOST uygulamasının ise sadece astenospermik vakalarda dejeneratif değişikliklere neden olduğunu gözledik.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the changes on the sperm membrane integrity by light and electron microscop via practicing HOST and Anti-HOST Technic on the semen samples which obtained from the fertil and infertil patients.The descriptive of the infertility is couldn?t be able to become pregnant after at least 1 year of regularly unprotected sex. At the present time, each one person of ten experiences the infertility problem. The general causes of the male infertiliy consider as; low sperm count, failure of the sperm motility, morphological defects, either reduction of the sperm production or none and the obstruction of the male genital excretion ducts. Plenty of the new techniques have been improved in the assessment of the male infertility nowadays. In Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) the aim of to select the better sperm in all of the functional sperm tests, the“Hypoosmotic Swelling Test”(HOST) is used widely in close correlations with in vivo fertility level.In this study, standart semen analysis was performed on the semen samples which were obtained from 10 fertil and 29 infertil men. The infertil group were divided into three subgroups due to their concentration, motility and morphological integrity.100 ?L semen sample was added into 1 ml HOST solution of which was two number prepared. These were waited in incubator for about 30 minutes in 37 oC. The first sample was evaluated as HOST group. The second sample was centrifuged and taked into isotonic medium after HOST technic. It was evaluated as Anti-HOST group when incubated in the isotonic medium in 37 ?C for about 30 minutes. The sperm samples of each group were examined under Transmission Electronmicroscope (TEM). The findings of fertil and infertil groups were estimated by using Student?s t test and ANOVA for the statistical analysis.In conclusion we observed that the HOST technic didn?t cause any degenerative changes on the sperm ultrastructure contrariwise Anti-HOST technic caused degenerative changes only in the astenospermic cases.