Haçlı seferleri'nde Kıbrıs'ın rolü (1191-1310)
Cyprus' role in the Crusades (1191-1310)
- Tez No: 373590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERKOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Haçlı Seferleri, Kudüs, Lusignan, Doğu Akdeniz, Cyprus, Crusades, Lusignan, The Eastern Mediterranean
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Kıbrıs, Doğu Akdeniz'deki jeopolitik ve stratejik konumu nedeniyle ilkçağlardan beri birçok mücadeleye sahne olmuştur. Doğu Akdeniz ve Anadolu topraklarını kontrol eden güçler adanın sahip olduğu öneme binaen Kıbrıs'a sık sık saldırı düzenlemişlerdir. 1095 yılında Clermont'ta toplanan konsil sonucunda başlayan Haçlı Seferleri, Ortaçağ'ın en önemli olaylarından bir tanesidir. Yapılan seferler sadece batı tarihini değil, Doğu Akdeniz coğrafyasının tarihini de etkilemiştir. Kudüs'ün 1187 yılında Selahaddin tarafından fethedilmesinden sonra geri alınabilmesi için Kutsal Topraklara Almanya, Fransa ve İngiltere Kralları tarafından yeni bir sefer hazırlanmıştı. İngiltere Kralı Richard, seferi sırasında Kıbrıs'a asker çıkararak buranın idaresini ele geçirmiştir. Böylece kısa süre içerisinde adada Latin idaresi kurulmuştur. Kıbrıs, Latin yönetimi altında Haçlı Seferleri'nde daha aktif rol oynamaya başlamış ve Haçlılar için burası ileri karakol görevi görmüştür. Bu çalışmada Richard tarafından adanın ele geçirilmesi süreci dönemin kaynakları kullanılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. 1191 yılından 1291 yılına kadar adanın önemini öne çıkaran olaylar tartışılmıştır. Ayrıca 1291 yılından sonra Doğu Akdeniz'den adaya iltica eden askerî tarikatların durumu, Templier şövalyeleri tarikatının ilgası süreci ve bunun adadaki yansımaları izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cyprus, because of its geopolitical and strategic position in the Eastern Mediterranean, it has been scene of many struggles. Owing to the importance of the island, the powers which control the Eastern Mediterranean and Anatolian territories have frequently attacked Cyprus. The Crusades began as a result of the council that gathered in Clermont in 1095, which is one of the most important events of the Middle Ages. The expeditions, not only has affected the western history but has also affected the history of the Eastern Mediterranean region. After Jerusalem was conquered of by Saladin in 1187, a new expedition has been prapered to the Holy Lands by Germany, France and England Kings in order to retake it. King Richard, during the time of his expedition, disembarked his troops at Cyprus and seized the administration. Thus the Latin rule was set up on the island within a short time. Cyprus under the Latin rule has begun to play more active role in the Crusades and has served as outpost for Crusaders. In this study, the process of invading the island by Richard has been evaluated using the sources of the period. The events that put forward the importance of island from 1191 to 1291 have been discussed. Besides, the military orders that defected from the Eastern Mediterranean to Cyprus, the process of the abolition of the order of the Knights Templier and its repercussions on the island have been described.