Betonarme binaların deprem performansının artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi ile belirlenmesi ve perde ile güçlendirmesi
Seismic performance evaluation of a reinforced concrete building using the incremental equivalant earthquake load method and strengthening with a shear wall
  1. Tez No: 374010
  2. Yazar: SALAR GHAFOURZADEH TOUMATARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM ERTUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme binalar, doğrusal olmayan analiz yöntemleri, artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi, itme eğrisi, modal kapasite diyagramı, deprem istemi, performans düzeyi, güçlendirme, Reinforcement concrete building, Non-linear Analysis Methods, incremental equivalent seismic load method, pushover curve, modal capacity diagram, seismic demands, performance level, strengthening
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalışmada, Türk Deprem Yönetmeliği-2007 kapsamındaki Doğrusal Olmayan Analiz Yöntemlerinden birisi olan Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile mevcut bir binanın deprem performansı belirlenmiş ve güçlendirilmiştir. Mevcut bina olarak İzmir il sınırları içinde Z3 zemin sınıfı üzerinde 1975 deprem yönetmeliğine göre tasarlanmış ve inşa edilmiş 7 katlı bir bina seçilmiştir. Kullanım amacı konut olan bu bina için 50 yılda aşılma olasılığı yüzde 10 olan Tasarım Depremi etkisi altında Can Güvenliği Performans Düzeyi hedeflenmiştir. Mevcut bina için malzeme ve geometri değişimi açısından doğrusal olmayan artımsal itme analizi sonucunda itme eğrileri elde edilmiştir. İtme eğrileri modal kapasite diyagramlarına dönüştürülmüştür ve Tasarım Depremi etkisinde binanın performans noktası belirlenerek bu noktada yerdeğiştirme talepleri hesaplanmıştır. Binanın deprem performansını belirlemek amacı ile plastik şekildeğiştirmelerin meydana geldiği kesitlerde beton ve donatı çeliğinin birim şekildeğiştirme cinsinden elde edilen deprem istemleri birim şekildeğiştirme kapasiteleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda hedeflenen performans düzeyi sağlanmadığı için mevcut binaya güçlendirme uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamada iki farklı alternatifte çerçeve düzlemi içinde betonarme perde duvarlar eklenmiş ve performans değerlendirmesi tekrarlanmıştır. Mevcut ve güçlendirilmiş binaya ait sonuçlar karşılaştırılarak betonarme perde duvarların etkinliği incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar tablo ve grafik olarak ilgili bölümlerde sunulmuştur
Özet (Çeviri)
Determination of the seismic performance of an existing R/C building and strengthening has been studied according to Turkish Seismic Design code 2007 by incremental equivalent earthquake load method as one of nonlinear analysis methods presented as the master thesis in this study. Therefore, in the province of Izmir city 7-storey building that designed and built according to 1975 seismic code were discussed. Life safety (LS) performance level is aimed as a target for the structure under design earthquake that may be exceeded in 50 years period with 10 percent probability. Pushover curves were obtained according to the results of non-linear incremental pushover analysis of existing and strengthened buildings in terms of materials and geometrically. Then pushover curves are converted to modal capacity diagrams and with determination of the performance point under effect of design earthquake, displacement demands are calculated in this point. With the purpose of determination of the seismic performance of the existing building, seismic demands obtained in terms of concrete and reinforcement steel strains were compared with deformation capacities in sections which plastic deformation occur. According to evaluation results, strengthening of existing buildings has been applied due to the absence of targeted Life Safety (LS) performance level. In this application, in the plane of the frame with two different alternatives reinforced concrete shear walls were added and the performance evaluation was repeated. By comparing of existing and strengthened buildings results, effectiveness of reinforced concrete shear walls is investigated. The results are presented by graphics and tables in the concerned chapters.