Malabaila dasyantha (C. Koch) Grossh (Kelemen Keçir) bitkisinden elde edilen metanolik ekstraktların antioksidan aktivitelerinin tayini
Determination of antioxidant activities of methanolic extracts from malabaila dasyantha (C.Koch) Grossh (Kelemen Keçir)
  1. Tez No: 374087
  2. Yazar: RUKİYE YILDIRIM TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Malabaila dasyantha, Kelemen Keçir, Soxhlet ekstraksiyonu, Ultrasonik banyo ekstraksiyonu, DPPH, CUPRAC, Toplam Fenolik madde, Antioksidan aktivite tayini
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Malabaila dasyantha (C.Koch) Grossh bitkisinin kurutulmuş ve öğütülmüş yapraklarından geleneksel Soxhlet ve yeni kullanılmaya başlanan bir teknik olan ultrasonik banyo ekstraksiyon yöntemleri kullanılmak suretiyle elde edilen metanolik ve etanolik ektraktların, toplam fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktiviteleri (kapasiteleri) belirlenmiştir. Ekstraksiyon verimleri incelendiğinde, Soxhlet ekstrakt verimlerinin ultrasonik banyo ekstrakt verimlerinden anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulundu. Ayrıca metanol de ekstrakt verimlerini etanole göre anlamlı derecede yükseltmiştir (p0,05), metanolik ekstraktlar her iki ekstraksiyon tekniğinde de etanolik ekstraktlardan daha yüksek antioksidan aktivite değerleri sergilediler (p0,05). Bu durum Folin-Ciocalteu reaktifinin fenolik maddeler ile diğer oksitlenebilen maddeler arasındaki seçiciliğinin zayıf olmasına bağlandı. Bu nedenle de ekstraktların toplam fenolik madde içerikleri ile antioksidan aktivite değerleri arasında doğrusal bir ilişki olmadığı veya zayıf bir doğrusallık olduğu ortaya kondu. Ultrasonik banyo ekstraksiyon tekniği, çözücü olarak metanol ve 50 dk'lık ekstraksiyon süresi, Malabaila dasyantha yapraklarından antioksidan etkili ekstrakt elde etmek için uygun ekstraksiyon koşulları olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
In this study, methanolic and ethanolic extracts from dried and grounded leaves of Malabaila dasyantha (C.Koch) Grossh using conventional Soxhlet extraction and ultrasound assisted extraction which is a newly emerging technique were subjected to analysis in terms of their antioxidant activities and total phenolic matter contents. It was found out that, Soxhlet extraction technique showed better extraction yield values for both extraction solvent. Methanol was also found to be more effective solvent in comparison with ethanol (p0,05). But methanolic extracts exhibited higher antioxidant activity values in both assays used than those of ethanolic extracts (p0,05). This situation attributed to the poor selectivity of Folin-Ciocalteu's reagent between phenolic substances and other oxidizable ones. Thus, no or poor linear relationship was found between total phenolic contents and antioxidant activity values of the extracts. It was cocluded that ultrasound assisted extraction, methanol as ekstraction solvent, and 50 dk extraction time interval were suitable extraction conditions for obtaining extracts with higher antioxidant activity from Malabaila dasyantha leaf. Key Words: Malabaila dasyantha, Kelemen Keçir, Soxhlet extraction, Ultrasound assisted extraction, DPPH, CUPRAC, Total phenolic matter, Antioxidant activity