Metabolik sendrom parametrelerinin yaşla ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between metabolic syndrome parameters and age
  1. Tez No: 374088
  2. Yazar: MUHSİN ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ATAKİŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parameters of Metabolic Syndrome, Rat, Aging
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Metabolik sendrom bozulmuş karbonhidrat ve lipid metabolizması sonucu meydana gelen ve bunun sonucu olarak hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi süreçlerin birbirini tetiklediği bir sağlık sorunudur. Yapılan çalışmalarda metabolik sendromun sıklığının yaşla birlikte arttığı ve ileri yaşlarda bu oranının % 40'ların üzerine çıktığı bildirilmiştir. Bozulmuş glukoz toleransı, hipertansiyon, dislipidemi, abdominal obezite gibi durumlardan iki veya fazlası varsa metabolik hastalık tablosu meydana gelir. Yapılan çalışmada farklı yaş grubundaki ratlarda serum trigliserid, HDL, LDL total protein ve glukoz düzeyleri araştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada materyal olarak faklı yaşlarda 40 adet Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Çalışmada ratların 6, 12 18 ve 24. aylarının sonunda kanları alındı ve numunelerde serum trigliserit, glukoz ve total protein, HDL ve LDL düzeyleri ölçüldü. Çalışmanın sonucunda trigliserid ve glukoz düzeylerinde yaşla birlikte istatistiksel olarak önemsiz bir artışın olduğu, sadece LDL düzeyinin 6 ve 12. aylara göre 18 ve 24. aylarda arttığı ve bu artışın istatistiksel olarak yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak; LDL düzeyinin yaşla birlikte arttığı ve bu durumun metabolik sendromun belirteçlerinden biri olan dislipidemi tablosunun gelişimine neden olabileceği kanısına varıldı. Anahtar Kelimler: Metabolik Sendrom Parametreleri, Rat, Yaşlanma
Özet (Çeviri)
Metabolic syndrome that occurs as a result of degenerated carbohydrate and lipid metabolism, is a process that the disaeses such as hypertension and coronary artery diseases trigger each other. Studies hawe show that; the frequency of metabolic syndrome increases with age and this rate gets over of 40% at later ages.The metabolic disease table occurs If there are two or more from conditions such as degenerated glucose tolerance, hypertension, dyslipidemia, abdominal obesity. In this study; we aimed to research the serum triglycerides, HDL, LDL, total protein and glucose levels in rats at different age groups. In this study, 40 Sprague-Dawley rats at different ages were used as a material. Blood samples were taken at the end of 6, 12, 18 and 24th months in rats. Serum triglyceride, glucose, total protein, HDL and LDL were colorimetrically measured. As a result of the study; statistically insignificant increase with age on triglyceride and glucose levels and when compared to 18 and 24th months; statistically a higher increase at 6 and 12th months only on LDL levels have been determined. It was concluded that; the LDL level increases with age and that this is one of the markers of metabolic syndrome which improves the dyslipidemia table.