A sustainable building assessment model proposal for new residential buildings in Turkey
Türkiye'deki yeni konut binalari için bir sürdürülebilir bina değerlendirme önerisi
- Tez No: 374161
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM KAMİLE AKTUĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji etkinlik, sürdürülebilirlik, sera gazı salımı, enerji kimlik belgesi, Sustainability, life cycle assessment, energy efficiency, energy identity document, green house gas emissions
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
İnşaat sektörünün, birincil enerji tüketiminin yüzde 40'ını karşıladığı ve enerji ile ilgili karbon dioksit salınımının yüzde 36'sına sebep olduğu yaygın bir görüştür Binanın çevresel etkisinin azaltılması için şu anki durumunun ölçülerek tespit edilmesi gerekir. Bina değerlendirme sistemleri binaların çevresel performanslarının ölçülmesi için oluşturulmuşlardır. Tezin ana amacı Türk inşaat sektörü ihtiyaçlarına göre bir bina değerlendirme sistemi geliştirmektir. LEED, BREEAM, SBtool, CASBEE, Open House, LenSe, SBAllience gibi iyi tanınan sistemler ve CEN TC 350, ISO TC 59 SC 17 dokümanları incelenmiş ve inceleme neticesinde ortaya konan benzerlikler ve farklılıklara göre hazırlanacak değerlendirme sisteminin ana başlıklarına ve alt başlıklarına karar verilmiştir. Sistemin ana başlıkları ve alt başlıkları“TAM”,“ORTA”ve“ÖZ”adları ile üç versiyon olarak tanımlanmıştır. Hazırlanan“ÖZ”isimli değerlendirme sisteminin ana ve alt başlıklarına göre bir anket hazırlanmış ve bu anket 84 adet enerji kimlik belgesi uzmanı tarafından doldurulmuştur. Bina değerlendirme sistemlerinin ana ve alt başlıklarının ağırlıkları geliştirildikleri ülkelerin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Bu durum, sistemin başka bir bölgede kullanılmasında sorun yaratmaktadır. Bir bölge için önemli olan başka bir bölge için çok önemli olmayabilir. Bu nedenle Türkiye kendi inşaat sektörü ihtiyaçlarına göre bir değerlendirme programı geliştirmelidir. Başlıkların birbirlerine göre önem derecelerine anketlerde ikili karşılaştırmalar yapılarak karar verilmiştir. Anket sonuçları analitik hiyerarşi prosesine göre değerlendirilmiş ve bina değerlendirme sisteminin başlıklarının ağırlıkları oluşturulmuştur. Sisteme yaşam döngüsü analizi çalışmalarını ekleyebilmek için Türkiye?de yaygın olarak kullanılan 241 adet detay çizilmiştir. Bu 241 detayı oluşturan malzemelerin birim metrekare ağırlıkları hesaplanarak detayların çevresel etkileri SimaPro programı kullanılarak elde edilmiştir. Bu 241 detayın beraberinde aluminyum, ahşap ve PVC pencere doğramalarının da çevresel etkileri programın veritabanı yardımı ile alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The building sector accounts for 40 percentage of the primary energy use and 36 percentage of the energy related carbon dioxide emissions in the industrialized countries In order to reduce the impact of the buildings, measurement of the current status is needed. Rating systems were created according to need for measurement of environmental performance. The main aim of this thesis is developing a building assessment model according to Turkish construction market needs. In order to develop an assessment model first well known systems such as LEED, BREEAM, SBtool, CASBEE, Open House, LenSe, SBAllience and CEN TC 350, ISO TC 59 SC 17 documents have been evaluated. According to review and evaluation of literature and existing systems the main framework of the model has been prepared; main issues and criterion which generates the framework of the model has been prepared in full, mid, core versions. A questionnaire is prepared with core version?s issues and criterion and 84 energy identity document experts from Ordu, Adana, Bursa and İzmir fulfilled these questionnaires. Building assessment systems? issues and criterion weightings are determined according to developer countries needs. This becomes a problem when using these systems in different regions. For that reason Turkey needs to develop an assessment system which is suitable for Turkish construction market needs. The importance of the issues and criterion to each other has been determined with the help questionnaires by using pair wise comparisons. By assessing the questionnaires with analytic hierarchy process the weightings of issues and criterion have been evaluated according to Turkish expert?s decisions. In order to adopt LCA to this model most common 241 different details have been prepared. And these 241 details evaluated by the help of SimaPro software. All these details got a point according to their environmental performance. In adition to these 241 details different window wood, aluminium, PVC window frames have also been evaluated by using SimaPro program?s database.