Çapraz modüller ve özel katlı grupoidler
Crossed modules and special double groupoids
- Tez No: 374278
 - Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN MUCUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Matematik, Mathematics
 - Anahtar Kelimeler: Katlı grupoid, çapraz modül, bölüm katlı grupoidi, Double groupoid, crossed module, quotient double groupoid
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 60
Özet
Topolojik uzayların ikinci homotopi gruplarının araştırılması sırasında Whitehead tarafından [22] ve [23] referanslarında tanımlanan çapraz (crossed) modül kavramı abel olmayan cebirsel topolojinin geliştirilmesinde önemli katkılar sağlamıştır. Crossed modüllerin kategorisi ve grup-grupoidlerin kategorisinin denk olduğu [3] de ispat edilmiştir. Bu kategori denkliğinden faydalanarak bazı önemli sonuçlar elde edilmiştir. Örneğin son zamanlarda bu iki kategorideki normal ve bölüm objeleri karşılaştırılmış, normal ve bölüm crossed modüllerinden hareketle grup-grupoidlerin kategorisinde normal ve bölüm objeleri karakterize edilmiştir [16]. Diğer yandan crossed modüllerin kategorisi özel katlı grupoidlerin kategorisine denktir [2]. Buradan hareketle crossed modüllerin kategorisindeki normallik ve bölüm kavramları özel katlı grupoidlerde de karakterize edilebilir. Bu yolla normal ve bölüm katlı grupoidlerinin elde edilmesi planlanmıştır. [10] da katlı grupoidlerin bölümü kavramından bahsedilmektedir. Bu tezde elde edilmiş olan katlı grupoidlerin normal ve bölüm objeleri ile [10] da mevcut olan bölüm objesinin birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Buna ilaveten crossed modüllerin kategorisindeki bilinen diğer bazı özelliklerin katlı grupoidlerin kategorisinde karşılıkları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the investigation of second homotopy groups of topological spaces, Whitehead who developed the concept of crossed modules which is defined in references [22] and [23] has contributed significantly to the development of nonabelian algebraic topology. The equivalence of the category of crossed modules and the category of group-grouoids have been proved in [3]. Some important results have been obtained thanks to this equivalence. For example; normal and quotient objects in these two categories have been compared; based on normal and quotient crossed modules, normal and quotient objects in the category of group-groupoids have been characterized [16]. On the other hand, the category of crossed modules are equivalent to the category of special double groupoids [2]. Hence, the concept of normality and quotient in the category of crossed modules can be characterized for the category of special double groupoids. In this way, it is planned to obtain normal and quotient special double groupoids. The concept of quotient of double groupoids has also been discussed in terms of quotient groupoids in [10]. We will see that the normal and quotient subdouble groupoids corresponding respectively to normal and quotient subcrossed modules are different from those studied in [10]. In addition, it is analyzed what is the similar properties of some other known features of the category of crossed modules in the category of double groupoids.