Merkezcil olmayan potansiyeller için n boyutta schrödinger denkleminin analitik çözümleri
Analytical solutions of the schrodinger equation for non-central potentials in n dimensioins
  1. Tez No: 374329
  2. Yazar: AYSEL ÖZFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezcil olmayan potansiyel, Analitik çözüm, N boyut, Coulomb artı ters kare potansiyeli, Makarov potansiyeli, Hartmann potansiyeli, Non-central potential, Analytical solution, Hyperspherical coordinates, Coulomb plus inverse square potential, Hartmann potential, Makarov potential
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Merkezcil olmayan potansiyeller için N boyutta relativistik olmayan dalga denkleminin çözümleri yapıldı. Enerji özdeğerleri ve karşı gelen dalga fonksiyonları asimptotik iterasyon metodu kullanılarak elde edildi. Coulomb artı ters kare potansiyeli için N boyutta radyal dalga fonksiyonu confluent hypergeometrik fonksiyonlar ve Laguerre polinomları cinsinden elde edildi. Benzer şekilde, açıya bağlı potansiyel için N boyutta açısal dalga fonksiyonun çözümleri Gauss hypergeometrik fonksiyonlar ve Jacobi polinomları cinsinden elde edildi. Hartmann ve Makarov potansiyelleri gibi bazı özel durumlar için kuantum sistemlerinin bağlı durumları N boyutta incelendi. Merkezcil olmayan potansiyelin indirgenmiş durumları olan Makarov ve Hartmann potansiyeli için N boyutta enerji spektrumu ve dalga fonksiyonları elde edildi.
Özet (Çeviri)
Solutions of a non-relativistic wave equation in hyperspherical coordinates for non-central potential have been investigated. Energy eigenvalues and the corresponding wave functions have determined within the framework of the asymptotic iteration method. N dimensional bound state eigenfunction solutions for Coulomb plus inverse square potential are obtained in terms of a confluent hypergeometric function and a generalized Laguerre polynomial. Similarly, N dimensional bound state eigenfunction solutions for non-central potential are obtained in terms of a Gauss hypergeometric function and Jacobi polynomial. The bound states of quantum systems under consideration for some special cases, such as the Hartmann potential and the Makarov potential have been investigated in N dimensions. Energy spectrum and wave functions in N dimensions for the Hartmann potential and Makarov potential which are the reduced form of non-central potential are obtained.