Akışa enjeksiyonlu aas ile su,gıda ve biyolojik örneklerde eser düzeylerde Zn(II)'nin önzenginleştirilmesi ve tayini
Determination and preconcentration of Zn(II) in trace levels from water, food and biological samples with flow injection aas
- Tez No: 374330
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-tiyazol metakrilamit-ko-divinilbenzen-ko-2-akrilamido-2-metil-1-propan sulfonik asit, FI-AAS, Zn+2, 2-thiozylmethacrylamideco-divinylbenzene-co-2-acrylamido-2-methyl-1-propane sulfonic acid, FI-AAS, Zn+2
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
On-line akışa enjeksiyonlu ön zenginleştirme metodu, karaciğer, biyolojik (saç,tırnak) ve su (musluk, baraj ve kuyu suyu), örneklerinde eser miktarda bulunan çinkonun atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini için geliştirildi. Katı faz olarak yeni sentezlenmiş şelat yapıcı 2-tiyazol metakrilamit-ko-divinilbenzen-ko-2-akrilamido-2-metil-1-propan sulfonik asit reçinesi kullanıldı. Reçine FT-IR spektrometresi ve elementel analizi ile karakterize edildi. 12,6 mL örnek hacmi için zenginleştirme faktörü 40 olarak bulunmuştur. gözlenebilme sınırı 2,2 µg L−1 olarak bulunmuştur. 0.04 mg/L çinko derişiminde 10 tekrar ölçüm için tekrarlanabilirlik %RSD olarak 1.2 bulunmuştur. Çinkonun zenginleştirilmesi sisteminde 0,005- 0,05 mg/L derişim aralığında kalibrasyon grafiği kullanılarak lineer korelasyon katsayısı 0.998 olarak bulundu. Geliştirilen yöntemin doğruluğu ve uygulanabilirliği karaciğer, biyolojik ve su örneklerinin analizi ve geri kazanma çalışması yapılarak incelendi. Aynı zamanda TMDA-70 (göl suyu) ve SPS-WW1 Batch 111- (atık suyu) sertifikalı referans maddelerine de yöntem uygulandı. Sonuçlar sertifikalı değerler ile uyumlu bulunmuştur
Özet (Çeviri)
An on-line flow injection pre-concentration-flame atomic absorption spectrometry method was developed to determine trace zinc level in water (tap, dam, and well water), biological (hair and nail), and liver samples. As a solid phase extractant, a synthesızed chelating resin, poly(2-thiozylmethacrylamideco-divinylbenzene-co-2-acrylamido-2-methyl-1-propane sulfonic acid) was used. The resin was characterized by Fourier transform infrared spectroscopy, elemental analysis, and surface area by nitrogen sorption. A pre-concentration factor of 40-fold for a sample volume of 12.6 mL was obtained by using the time-based technique. The detection limit for the pre-concentration method was found to be 2.2 g L-1. The precision (as RSD,%) for 10 replicate determinations at the 0.04 g mL-1 Zn concentration was 1.2%. The calibration graph using the pre-concentration system for zinc was linear with a correlation coefficient of 0.998 in the concentration range from 0.005 to 0.05 g mL-1. The applicability and accuracy of the developed method were estimated by the analysis spiked water, biological, liver samples (83–105%), and also certified reference material TMDA-70 (fortified lake water) and SPS-WW1 Batch 111-Wastewater. The results were in agreement with the certified values.