Mekan kimlik diyalektiğinde tasarımcı-kullanıcı rolü
The role of the designer-user in the dialectics of the identity of the space
  1. Tez No: 374680
  2. Yazar: NAZLI BAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ARAYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Space, Identity, Dialectic, Designer, User
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle tasarımlar, mekanlar, hatta şehirler dahi birbirine benzemeye başlamışlardır. Tüm bu aynılığın yanında doğru ve farklı çözümlenmiş tasarımlar önem kazanmaktadır. Kimlikli mekanlar adını verebileceğimiz bu mekanları açıklayabilmek için önceleri yalnızca barınma amaçlı yapılmış, şimdilerde birçok amaca hizmet edebilecek şekilde yapılıp, gelişen mekan kavramı açıklanmış sonrasında mekan oluşumunu etkileyen önemli faktörlerden işlev faktörü, coğrafi faktörler, teknolojik faktörler, ekonomik faktörler ve estetik faktörler çeşitli örnekler yardımıyla açıklanmıştır. Mekan kimliği kavramı nasıl oluşur? sorusuna yanıt aranırken kimlik kavramı üzerinde durulmuş buradan kimliğin mekanla ilişkisi ve mekan kimliği oluşumunu etkileyen faktörler örneklendirilerek açıklanmıştır. Hiçbir şey aynı kalmaz, değişir, dönüşür anlamında kullandığımız“Diyalektikkavramı”açıkladıktan sonra mekanla ilişkisinin anlatıldığı“Mekansal Diyalektik Kavramı”üzerinde durulmuş ve sonrasında Mekansal Diyalektiği EtkileyenFaktörler açıklanmıştır. Mekan Kimlik Diyalektiğinde Kullanıcı Rolü bölümünde öncelikle mekan tasarımında kullanıcının rolü, kullanıcının mekan kimliğine katkısı ve mekanların gelişiminde kullanıcının önemi konularında genel bilgiler verilmiş ve çeşitli örneklerle açıklanmıştır. Mekan Kimlik Diyalektiğinde Tasarımcı Rolü bölümünde öncelikle mekan tasarımında tasarımcının rolü, tasarımcının mekan kimliğine katkısı ve mekanların gelişiminde tasarımcının önemi konularında genel bilgiler verilmiş ve çeşitli örneklerle açıklanmıştır. Sonuç bölümünde tasarımcı, kullanıcı, coğrafi koşullar ve benzeri çeşitli nedenlerle diğerlerinin arasından sıyrılabilmiş, kendine bir kimlik edinmiş mekanı nasıl algıladığımız açıklanmış, kimliğini kazanmış mekanı öne çıkaran özellikleri ve beraberinde getirdiklerinin yorumlanmasıyla çalışma neticelenmiştir. Anahtar Kelimeler : Mekan, Kimlik, Diyalektik, Tasarımcı, Kullanıcı
Özet (Çeviri)
With the impact of globalization, nowadays designs, places, even cities have begun to resemble one another. Besides all this similarity correct and distinctive designs are gaining progressively in importance. In order to explain these so called“spaces with identity”, which primarily were built merely for shelter and nowadays are serving many different purposes, first the developing space factor has been demonstrated, followed by the other factors affecting the formation of space such as, functional factors, geographical factors, technological factors, economic factors and aesthetic factors, which are described with the help of several examples While looking for an answer to the question of“how does the concept of the identity of space come into existence?”the subject of identity has been elaborated and from here the relationship of the identity with space and the factors affecting the formation of the identity has been exemplified. After explaining the“Concept of Dialectics”meaning nothing stays the same, everything changes and evolves,“Spatial Dialectics Concept”was emphasized which describes its relationship with the concept of space. Finally factors affecting the Spatial Dialectics has been explained. In the section concerning the User Role in the Space-Identity Dialectics, firstly, the user's role in the design of spaces, user's contribution to the identity of the space and general information on the user's importance in the development of places is illustrated by several examples. In the section regarding the Designer's Role in the Space-Identity Dialectic primarily the role of the designer in interior design, contribution of the designer to the identity of spaces and general information on topics regarding the importance of the designer in the development of spaces has been illustrated by several examples. In the Results section, it has been explained, how we perceive space standing out from the others and acquiring its identity due to the designer, the user, geographical conditions and miscellaneous reasons. The study has been finalized with the interpretation of the space gaining its identity with its highlighting features.