Investigation of the effect of temperature, pressure and catalyst on evoluation of hydrogen and methane in supercritical water gasification of poplar wood shavings
Kavak ağacı talaşının kritiküstü su gazlaştırmasında basıncın, sıcaklığın ve katalizörün hidrojen ve metan oluşumuna etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 374727
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE ÇOKKUVVETLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BALLİCE, PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kritiküstü su gazlaştırması (SCWG), hidrojen, metan, kavak ağacı talaşı, Supercritical water gasification (SCWG), hydrogen, methane, poplar wood shavings
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu deneysel çalışmada kavak ağacı talaşı gibi değerlendirilemeyen biyokütleler kullanılarak hidrotermal gazlaştırma yöntemiyle alternatif enerji kaynağı olan hidrojen ve metan üretimi üzerine araştırma yapılmıştır. Hidrotermal gazlaştırma üzerinde basıncın, sıcaklığın ve katalizörün etkisi ayrı ayrı incelenmiştir. Basıncın etkisini gözlemleyebilmek için 500 ve 600 °C'de katalizörsüz ve K2CO3 katalizörü varlığında deneyler yapılmıştır. Sıcaklığın etkisini gözlemlemek için suyun kritik altı ve üstü değerlerinde (300, 400, 500 ve 600 °C'de) ve katalizörün etkisini ise üç farklı katalizör (Trona (Na2CO3.NaHCO3.2H2O), Dolomit (CaMg (CO3)2), Boraks (Na2B4O7.10H2O)) kullanarak tespit edilmiştir. Bu amaçla 0.1 L hacme sahip çalkalamalı otoklav sistemi kullanılmıştır. Deneysel çalışma sonunda elde edilen veriler katı, sıvı ve gaz olmak üzere farklı analiz cihazları yardımıyla ölçümler yapılarak elde edilmiştir. Daha sonrasında ise elde edilen sonuçlar yorumlanarak, deney parametrelerinin H2/CH4 oluşumuna etkileri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, not assessed biomass as poplar wood shavings are used and production of hydrogen and methane which are alternative energy sources are investigated by hydrothermal gasification method. The effect of pressure, temperature and catalysts are investigated separately. The experiments are done at 500 and 600 °C without and with K2CO3 catalyst to observe the effect of pressure. To understand the effect of temperature at sub-and supercritical water condition (300, 400, 500 and 600 °C) and the influence of catalyst with using three different catalysts (Trona (Na2CO3.NaHCO3.2H2O), Dolomite (CaMg (CO3)2) and Borax (Na2B4O7.10H2O)) are obtained. For this reason, the experimental system which has 0.1 L volume and shaking autoclave is used. End of the experimental study, all results such as solid, liquid and gas are measured helping by different kind of analyzers. After that, all results are evaluated and the effect of operating parameters on formation of H2/CH4 is indicated.