Perdelerde beton döküm koşullarının hazır beton basınç dayanımına etkisi
Effect of casting conditions to compressive strength of ready mixed concrete on RC walls
  1. Tez No: 374789
  2. Yazar: MURAT GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hazır beton, beton sınıfı, kalıp malzemesi, karot alma, beton kalitesi, Ready-mixed concrete, concrete class, mould material, core, concrete quality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Hazır beton yüksek basınç dayanımına göre optimize edilmesine karşın saha koşulları, uygunsuz kür koşulları ve yanlış yerleştirme yüzünden beton kalitesi düşer. Bu tezde kalıp malzemesinin, yerleştirme yönteminin, donatı aralığının ve çevresel etmenlerin beton basınç dayanımına etkileri ve ankraj donatı çapının, derinliğinin ve ankraj çapının ankraj dayanımına etkisi araştırılmıştır. Deneylerde kalıp malzemesi olarak geleneksel ahşap kalıp ve plywood kalıp kullanılmıştır. Küçük donatı aralığına sahip 9 betonarme perde, çökme değeri bilinen C25/30 ve C30/37 sınıfından betonlarla imal edilmiştir. Çevre sıcaklığı hergün kaydedilmiştir. Bazı numunelere betonarme elemanın dış yüzeyini sulamak suretiyle kür işlemi uygulanmış; bazı numunelere kür yapmamanın negatif sonuçlarını görmek üzere kür işlemi uygulanmamıştır. Ayrıca bazı numuneler taşınabilir vibratör kullanarak yerleştirilmiş, diğer numunelerde ise yerleştirmede vibratör kullanılmamıştır. Değişik çevre koşullarının betona etkisini irdelemek için perde elemandan 14 ve 28. günlerde karot alınmıştır. Her perde elemanın üst, orta ve alt kısmından olmak üzere 3 karot alınmıştır. Basınç dayanımı testi sonuçları laboratuvar ortamında dökülüp kürlenmiş numunelerle karşılaştırılmıştır. Deneylerde sık donatılı perde elemanlarının basınç dayanımı, normal donatılı betonlara göre daha düşük olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca beton basınç dayanımının kalıp türünden etkilenmediği ancak Schmidt çekici deneyi sonuçları kalıp türüne göre değişkenlik gösterdiği görülmüştür. Geleneksel ahşap kalıbın yüzey suyunu emdiği ve beton yüzeyi sertleştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Even if ready-mixed concrete is optimized for highest compressive strength, concrete quality is decreased because of site conditions, insufficient and improper curing and wrong placing methods. In this thesis effect of mould material, placing method, rebar spacing and environmental effects to compressive strength of concrete is studied. As mould material conventional mould wood and plywood is used in experiments. The 9 reinforced concrete walls which have small rebar spacing are cast by using C25/30 and C30/37 class concrete mixtures with known slump values. Environment temperature is recorded daily during maturing. Site curing is applied to some of the specimens by watering the surface of reinforced concrete elements and some of the specimens are not cured for determining negative effects of this case to concrete. Also in some of the specimens, a portable vibrator is used for placing the concrete and in other specimens concrete is placed improperly. For determining different site conditions to concrete, concrete circular cores are taken from the reinforced concrete walls after 14 and 28 days. Three cores are taken from each specimen from top, middle and bottom regions. Compressive test results of these core specimens are compared with results of the specimens which are taken during casting and cured in laboratory conditions. It is concluded from the experiments that; In reinforced concrete elements with small rebar spacing compressive strengths are lower than RC elements with normal bar spacing. And also it is observed that compressive strength of the concrete is not affected by the mold type at all but Schmidt hammer results can vary due to mold type. It is seen that conventional wood molds absorb the surface water and hardens the surface of concrete.