Displacements in the vicinity of anchored walls
- Tez No: 2888
- Danışmanlar: PROF. DR. METE ERDEMGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anchorage (tieback), Retaining wall, Excavation, Displacement, Settlement. IV
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET ANKRAJLI DUVARLARIN ÇEVRSSÎHDİKÎ DEPLASMANLAR Osman TERZİ Yüksek Lisana Tezi, înşaat Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mete ERDEMGÎL Doç. Dr. Yıldız WASTÎ Şubat 1988, 92 sayfa. Derin alt yapılar ve temeller genellikle kazı kenar ları iksa veya ankrajla desteklenmiş kazı çukurlarında inşa edilir. 10 metre genişliğe kadar olan temel çukurları ve kanal kazıları genellikle iksa ile desteklenir, fakat genişlik daha fazla veya iş makinelerinin çalıştırılabil mesi için çalışma alanının serbest olması zorunluysa, iksa perdeleri zemine ankr adlanarak desteklenmelidir. Ankrajlı duvarların yapılmasındaki ana amaç, kazı çevresindeki zeminin, yatay ve düşey yerdeğiştirmesinin önlenmesi veya en aza indirilmesidir. Bu çalışmada, ankrajlı duvarların yerdegiştirmeleri ve arkasındaki zeminin oturması hakkında mevcut bilginin bir özeti sunulmuştur. Buna ek olarak, gerçek inşaat saha larında yapılan gözlemlerden elde edilen doneleri kul lanarak daha ge lişt iri İniş bir yaklaşım sunulmuştur. İkinci bölümde sunulan literatür özetinden sonra üçüncü bölümde ankrajlı duvarların dizaynı ve uygulanması hakkında kısaca bilgi verilmiş, ankrajlı duvarın ve varkasındaki zemin hareketinin tahmini dördüncü bölümde sunulmuştur. Bu bölümde şimdiye kadar literatürde yayım lanan veriler temel alınarak yerdeğiştirmeleri tahmin etmek için ampirik bir yaklaşım verilmiş, duvar yerdeğiş- tirmesine ve zemin oturmasına etkili olan faktörlerle bu faktörlerin önemlilik dereceleri de kısaca tartışıl mıştır. Son bölümde sonuçların bir özeti gözlemsel done lerin bir araya getirilmesiyle sunulmuştur. Anahtar kelimeler,* Ankraj, İstinat duvarı, Kazı (Hafgiyat), Deplasman, Oturma, vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISPLACEMENTS IN THE VICINITY OF ANCHORED WALLS TERZÎ, Osman M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mete ERDEMGÎL Assoc. Prof. Dr. Yıldız WASTI Feb. 1988, 92 pages Deep substructures and foundations are usually constructed in. excavations having sides supported by bracings or tiebacks. The retaining structures of foundation pits and trenches up to 10 m wide are usually braced but if they are wider than this or it is necessary to have the maximum free space for the operation of earth moving machines and other construction equipment, the walls have to be tied-back into the ground. The main purpose for the design of tied-back walls is to prevent or to minimize vertical and horizontal movements around the excavation. In this study, a summary of the present state of the art about deformations around anchored deep excavation is presented. In addition, approach to the subject is presented by using the data from full-scale field observations. inAfter literature survey presented in chapter two, the design and performance of anchored walls are briefly discussed in chapter three. Prediction of deformations of anchored walls and settlement behind the wall is presented in chapter four. In this chapter an empirical approximation to predict the movements on tied-back walls that are based on the data reported until present time is given. Factors affecting the movements and significance of these effects are also discussed briefly in chapter four. Finally a summary of the results are presented in chapter five by assembling observational data.