Feminist sosyal hizmet perspektifinden popüler yabancı dizilerde kadın düşmanlığının incelenmesi
Examination of misogyny in popular foreign series from the perspective of feminist social work
  1. Tez No: 374821
  2. Yazar: VEYSİ BAYDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SEZEN SERPEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist Sosyal Hizmet, Kadın Düşmanlığı (Mizojini), Mizojinik Temalar, Popüler Kültür, Popüler Yabancı Diziler, Feminist Social Work, Misogyny (Hatred of Women), Misogynistic Themes, Popular Culture, Popular Foreign Series
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Popüler kültür unsurları tarafından yaratılan ve topluma yansıtılan kadın düşmanlığı (mizojini): kadınlara karşı var olan düşmanlık, nefret, kadınların aşağılanması veya cinsiyet özelliklerinden dolayı küçümsenmesi, cinsel bir obje olarak görülmesi (nesneleştirilmesi), kadınlara karşı her türlü şiddetin meşrulaştırılması, kadın bedeninin metalaştırılması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, feminist sosyal hizmet perspektifinden popüler kültür unsuru olarak görülen popüler yabancı dizilerde kadın düşmanlığını incelemek için gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, araştırma kapsamında belirlenen 10 popüler yabancı dizi, araştırmanın 6 mizojinik (kadın düşmanlığı içeren) teması bakımından incelenmiştir. Bu popüler yabancı dizilerde: a) kadınlara aşağılayıcı isimler takma ve onları karalama, b) kadınları cinsel açıdan nesneleştirme, c) kadınların kimlik bütünlüğünün/kişiliğinin zedelenmesi ve değersizleştirilmesi, d) kadına yönelik şiddetin kullanımı ve meşrulaştırılması, e) kadın cinsiyetini/fizyolojik özelliklerini alçaltan ve aşağılayan sözlerin kullanımı, f) kadınların zayıf ve yetersiz olduğuna dair kalıpyargıların kullanımı olmak üzere 6 temanın izi sürülmüş ve incelenen her dizide, bu temalara ilişkin veriler ortaya konulmuştur. Araştırmanın birinci bölümünde, genel hatlarıyla kadın düşmanlığı kavramına ilişkin bilgilere yer verilmiş olup, kavramın, feminist sosyal hizmet yaklaşımıyla ilişkisi açıklanmıştır. İkinci bölümde, araştırmanın nasıl yapılacağına, üçüncü bölümde araştırma bulgularına, dördüncü bölümde ortaya çıkan bilgiler ışığında tartışma ve yoruma, beşinci ve son bölümde ise araştırma sonuçlarına ve önerilere ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Bu araştırma, feminist sosyal hizmet perspektifinden popüler yabancı dizilerde, kadın düşmanlığının nasıl ve ne sıklıkta sunulduğunu ve yaratılan mizojinik imajların, toplumun sosyal, ekonomik ve politik yapısını ne şekilde etkilediğini veya toplumun mevcut ataerkil ve erk egemen yapısının kadın düşmanlığını nasıl ortaya çıkardığını ve desteklediğini açıklamak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Misogyny which has been created by elements of popular culture and reflected to the society emerges as the existing hostility against women, hatred, humiliation or contempt of women in due to their gender features, being seen a sexual object (objectification), the legitimating of all type of violence against women and commodification of the women's body. This research, it was realized to analyze misogyny in popular foreign series which was seen as an element of popular culture from the perspective of feminist social work. For this reason, ten (10) popular foreign series that are determinated to the research were examined in terms of six (6) misogynistic themes. The following themes were analyzed in this popular series: a) naming and shaming, b) sexual objectification, c) damnification of personality integrity and floccinaucinihilipilification of women, d) perpetrating and legitimating violence to women, e) usage of words that contempt female gender or physiological features of women, f) usage of stereotypes concerning that women are weak and ineligible. The first chapter of this research in general terms is mentioned knowledge about concept of misogyny and its relationship with feminist social work. There is methodological knowledge in the second chapter, findings of the research in the third chapter, discussion and review in the fourth chapter and conclusion and recommendations of the research in the last chapter. This research using the perspective of feminist social work is intended to explain how often misogyny is presented in popular series and how creation of misogynistic image affects the society's social, economical and political structure or how society's existing patriarchal and male-dominated structure reveal and support the misogyny.