Arazi toplulaştırma çalışmalarında kullanılan harita üretim tekniklerinin karşılaştırılması
The comparison of map production techniques in used land consolidation studies
- Tez No: 375032
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ACAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
 - Anahtar Kelimeler: Land consolidation, Present maps, Mapping, Terrestrial methods, Photogrammetric methods
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aksaray Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 73
Özet
Köprü, baraj, yerleşim alanı planlaması, yol, imar planları, ulaşım projeleri gibi birçok mühendislik çalışmasının zeminini teşkil eden ve jeodezik altlık olarak kullanılan halihazır haritalar, yersel teknikler, uzay teknikleri ve fotogrametrik yöntemlerle üretilmektedir. Bir çalışma alanı için üretilen halihazır haritalarda nirengi, poligon ve nivelman noktaları, binalar, binaların kat adedi, kaldırımlar, yollar, sokaklar dışında kalan yerlere ait yükseklik eğrileri, ağaçlar, doğal su kaynakları, akarsular, denizler, ormanlar, elektrik direkleri, ada ve parsel numaraları ve sınırları vb. her şey gösterilir. Halihazır haritalar aynı zamanda toprakla ilişkili olarak yapılacak her türlü projelerin altyapısını oluşturan bir harita mühendisliği çalışmasıdır. Arazi toplulaştırma çalışmalarında, halihazır haritalar önemli bir proje altlığı olarak kullanılmaktadır. Arazi toplulaştırma çalışmalarında, çalışılan alanların çok büyük olması ve arazilerin değerli olması nedeniyle oluşturulacak jeodezik altlığın önemi büyüktür. Bu çalışmada, Konya Bölgesinde yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarında jeodezik altlık olarak kullanılan halihazır haritaların, uydu bazlı ve fotogrametrik yöntemlerle üretimi maliyet, süre ve doğruluk yönünden karşılaştırılmıştır Anahtar Kelimeler : Arazi toplulaştırma, Halihazır harita, Harita üretimi, Yersel teknikler, Uzay teknikleri, Fotogrametrik yöntem, Jeodezik altlık
Özet (Çeviri)
Used as geodetic framework and forming the basis for many engineering works such as bridges, dams, residential area planning, roads, zoning plans, and transportation projects, the present maps are created by terrestrial methods, space techniques, and photogrammetric methods. The present maps created for a workspace includes triangulation, travers, and levelling points, buildings, the number of floors in a building, elevation curves expect for pavements, roads and streets; trees, natural water reserves, rivers, seas, forests, electricity poles, block and parcel numbers and borders. The present maps are also a work of geomatics engineering which serves as a base for any kinds of projects related to earth. They are used as an important project framework in land consolidation. As the land is so large and valuable, the required geodesy framework has a great significance. In this study, the satellite-based and photogrammetric creation of present maps used as geodesic framework in land consolidation in Konya region were compared in terms of cost, time, and precision.