Seri düzeyinde yapılan toprak etütlerinden arazi toplulaştırma amaçlı toprak indeks değerlerinin belirlenmesi ve storie indeks kriterleri ile karşılaştırılması, kırşehir mucur örneği
Determination of soil index for land consolidation-purpose from detailed soil surveys carried out at series level and comparision with storie index criterion kirşehi̇r case study
- Tez No: 436567
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KURUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Seri düzeyinde detaylı toprak etüt haritalama, stereo hava fotoğrafı, fizyoğrafya, arazi toplulaştırma, Detailed soil survey and mapping at series level, stereo aerial photograph, land consolidation, physiography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Ülkemizde uzun süredir toplulaştırma toprak etütleri için kullanılan strorie indeksi yöntemine göre yapılan toprak haritaları, bu amaç dışında bir uygulama da kullanılamadığı gibi, toprakların değerlemesinde yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, stereo hava fotoğrafları kullanılarak fizyoğrafik birim sınırlarının çizildiği ve arazi çalışmaları ile toprak sınırlarının kesinleştirildiği detaylı bir toprak etüt haritası yapılmış, elde edilen detaylı toprak haritası ile storie indeksi yöntemine göre yapılmış bir toprak haritası ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmada hem toprak haritasının yer gerçeğine uyumu hem de toplulaştırma için yararlanılabilirliği incelenmiştir. Çalışma alanı olarak Kırşehir Mucur İlçesi Küçükkavak Köyü arazileri seçilmiştir. Çalışma alanı 1954 ha'lık bir alanı kapsamaktadır. Çalışma detaylı toprak etüt yöntemine uygun olarak ön büro çalışmaları, arazi çalışmaları, laboratuar ve 2. büro çalışmalarıyla tamamlanmıştır. Büro çalışmalarında kartografik materyal olarak 1/5000 lik 30 cm yersel çözünürlüğe sahip stereo hava fotoğrafları, arazi çalışmalarında ise 1/10000 lik ortofoto harita kullanılmıştır. Stereo modeller üzerinden çalışma alanı fizyoğrafik birimlerine ayrılmış ve olası toprak seri sınırları ve toprak genetik yapısının incelemek için açılacak profil yerleri belirlenmiştir. Arazi çalışmaları ile, her bir arazi tipini temsil etmesi için toplam 12 adet profil açılmıştır. Açılan profiller sonucu 11 adet seri ve bir varyant tanımlanmıştır. Serilerin tespitinden sonra kontrol sondaları ile sınırlar kesinleştirilmiştir. Ayrıca tanımlanan bu serilerin Soil Taxonomy 2014' e göre sınıflandırılması yapılmıştır. Daha önce arazi toplulaştırma hizmetleri kapsamında 2012 yılında yapılan planlama toprak etüt haritası ile stereo modeller kullanılarak fizyoğrafya temelli üretilmiş seri düzeyinde toprak etütlerinin kıyası yapılmıştır. Bu kıyaslamada hem toprak sınırları, hem de storie indeks değerlerinde oluşan farklar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, detailed soil survey of Küçükkavak village, Mucur township of Kırşehir was carried out at series level. Study area is located within 25 km distance from Kırşehir and encompasses a total of 1954 ha lands of Küçükkavak village. Study was performed in accordance with its methodology following preparations, fieldwork, laboratory analysis and second officework. Stereo aerial photographs of 1/ 5000 scale with 30cm spatial resolution were used for interpretation and delineation in the office, and 1/10 000 scale orthophotos were employed during fieldwork. Study area was interpreted on stereo models and physiographic units were distinguished and possible soil series identified. 12 soil pits were dug for the representation of each landscape, 11 soil series and a soil variant were defined then boundaries of soil series were checked by augering. Soil series were classified according to Soil Taxonomy 2014. Comparision was made between the physiography-based detailed soil surveys and the soil surveys previously carried out in 2012 within the context of land consolidation projects. The comparision includes the examinations done to find out differences between both soil boundaries and Storie index values.