Endüstrileşme sürecinde porselen ürün tasarımı ve örnek uygulama
Porcelain product design in the process of industrialization and model implementation
- Tez No: 375035
- Danışmanlar: PROF. EMEL ŞÖLENAY
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Güzel Sanatlar, Industrial Design, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Porselen, ürün, tasarım, endüstri devrimi, yemek takımı, Porcelain, product, design, industrial revolution, tableware
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Endüstrileşme Sürecinde Porselen Ürün Tasarımı ve Örnek Uygulama başlıklı bu tez; tasarım tarihi üzerine kapsamlı bir araştırmayı içerir. İnceleme kapsamını, endüstri devriminden itibaren günümüze kadar gelen süreç ve bu süreçte yer alan tasarım ve üretimi yansıtan ürünler oluşturmaktadır. İlk bölümde tasarım olgusu tanımlanmakta, endüstri devriminden günümüze nesnenin değişimi incelenmektedir. İkinci bölümde öncü porselen fabrikaları, tasarımcılar ve tasarımı etkileyen faktörler ön planda tutularak; araştırma ve belgelendirme çalışması yapılmış ve tasarım olgusu porselen ürün örnekleri üzerinden çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Endüstrileşme sürecinde; tasarımcı kimliğinin kazanılması ve ürün tasarımının oluşturulmasındaki etkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, porselen ürün tasarımının tarihsel gelişimi kısaca incelenerek porselen ürün grupları araştırılmaktadır. Bulunan örneklerin detaylı incelemesinin ardından, araştırma günümüz porselen ürünleri üzerine yoğunlaşmaktadır. Araştırma, balık servisine özel porselen yemek takımı tasarımı ve uygulanmasıyla tamamlanmıştır. Yemek takımından beklenen temel ögeler dekoratif ve soyutlamacı bir yaklaşımla form ve yüzeylere aktarılmıştır. Yapılan katalog çalışması ile tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research titled“Porcelain Product Design in the Process of Industrialization and a Model Implementation”contains a comprehensive exploration of design history. The research focuses on the period from industrial revolution and products reflecting design and production. In the first chapter, design fact is defined and the diversity of object is analysed. In the second chapter; the pioneer porcelain factories, designers, factors affecting design kept in the case to analyse design fact thorough various porcelain products and documented. In the process of industrialization; acquisition of designer identity and the effects on creating design of product is investigated. In the third chapter, briefly examining the historical development of product design, porcelain product groups are being viewed. After a detailed examination of the samples, the research focuses on contemporary porcelain products. The research has been completed by the design and application of porcelain tableware for fish serving. The fundamentals' of tableware is adapted to the design with the decorative and abstract approach to forms and surfaces. The thesis is finalized with a catalogue.