Zararlı böceklerle mücadelede yeni bir yaklaşım: entomopatojen nematodla enfekte canlı böcek salımı
A new approach in biological control of insect pests: releasing entomopathogenic nematode-infected insects
- Tez No: 375041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, Cossus cossus, Spodoptera cilium, entomopatojen nematodlar, Biological control, Cossus cossus, Spodoptera cilium, entomopathogenic nematodes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Entomopatojen nematodlar (EPN) (Fam. Steinernematidae ve Heterorhabditidae) zorunlu böcek patojeni olan biyolojik mücadele organizmalarıdır. Alan uygulamalarında genellikle püskürtme yöntemi kullanılarak infektif juvenil evre nematodlar verilmektedir. Ancak kabuk altı veya sık bitki örtüsü bulunan habitatlardaki zararlı böceklere karşı püskürtme yöntemi etkili olamamaktadır. Bu tez çalışması kapsamında kestane ağaçlarının kabuk altına yerleşip iletim demetleriyle beslenen Cossus cossus larvalarına ve sık bitki örtülü çim alanlarda zarar yapan Spodoptera cilium larvalarına karşı yeni bir uygulama yöntemi olarak“nematodla enfekte canlı larva salımı”diğer bir deyişle“canlı bomba”metodunun etkinliği araştırılmıştır. Denemelerde EPN olarak Steinernema carpocapsae türü kullanılmıştır. Nematodla enfekte canlı larva elde etmek için Galleria mellonella ve S. cilium larvaları 24 saat süreyle S. carpocapsae infektif juvenilleriyle karşı karşıya bırakılmıştır. Cossus cossus denemeleri için kestane kütükleri, S. cilium denemeleri içinse hazır rulo çim parselleri kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda enfekte canlı larva salım tekniği ile kabuk altındaki C. cossus larvalarında %86, çim alandaki S. cilium larvalarında ise %91 oranında ölüm meydana gelmiştir. Her iki deney grubunda elde edilen ölüm oranlarıyla kontrol grupları arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Sonuç olarak kabuk altı ve benzeri kapalı habitatlardaki zararlılara karşı EPN'lerin test edilen bu yeni uygulama yöntemi sayesinde başarıyla uygulanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Entomopathogenic nematodes (Fam. Steinernematidae and Heterorhabditidae) are obligate insect pathogenic nematodes and are used in biological control studies. Generally, infective juvenile stages of the nematodes are sprayed with a large amount of water in feild applications. However, this method is not efficient against the insect pests in cryptic habitats such as sapwoods and dense vegetation covers. With this study, the efficacy of releasing nematode-infected insects“living bomb”as a new application method was evaluated against chestnut tree pest Cossus cossus, and lawn caterpillar Spodoptera cilium larvae. Entomopathogenic nematode Steinernema carpocapsae species was used in the experiments. Galleria mellonella and S. cilium larvae were exposed to S. carpocapsae IJs for 24 h to get nematode-infected larvae. Chestnut logs were used for C. cossus study and the new application technique showed 86% larval mortaliy. For S. cilium, turf grass arenas were used to conduct the experiments and releasing the nematode-infected insect technique showed 91% larval mortality. There were significant difference between treatments and control groups for C. cossus and S. cilium. As conclusion, the data showed that releasing nematode-infected insect technique can be used against insect pests in cryptic or similar habitats.