Spor yöneticilerinin karar verme stilleri ile problem çözme becerileri üzerine bir araştırma
A study on decision making styles and problem solving skills of sport managers
- Tez No: 375079
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AZMİ YETİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Problem Solving, Self-esteem in Decision Making, Decision Making Styles, Sports Manager
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma; Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatı ile Bağımsız Spor Federasyonlarında görev yapan spor yöneticilerinin problem çözme ve karar verme stillerini belirlemek, demografik değişkenlerinin problem çözme ile karar verme stilleri üzerindeki etkisini araştırmak ve problem çözme ile karar verme stilleri arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu toplam 215 spor yöneticisinden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Heppner ve Petersen (1982) tarafından geliştirilen ve Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Problem Çözme Envanteri”dir. Diğer ölçek ise Mann ve ark (1998), tarafından geliştirilen ve Deniz (2004) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan“Melbourne Karar Verme Ölçeği”dir. Spor yöneticilerinin karar vermede özsaygı ve karar verme stilleri ölçek puanlarının eğitim seviyesine göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p 0,05). Kaçıngan karar verme ve panik karar verme alt boyutlarının ise anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p0,05). Sonuç olarak; spor yöneticilerinin çok azının alan mezunu olduğu görülmektedir. Yöneticilik kariyerinin ilk yıllarında spor yöneticilerinin daha çok kaçıngan karar verme stilini kullandıkları görülmektedir. Eğitim seviyesi daha düşük olan yöneticilerin kaçıngan karar verme stilline daha yatkın olduklarını ifade edebiliriz. Ayrıca spor yöneticilerinin çoğunlukla dikkatli karar verme stilini tercih ettikleri görülmektedir. Eğitim düzeyi yükseldikçe spor yöneticilerinin problem çözme becerilerinin de yükseldiği söylenebilir. Yöneticilik sürelerinin ilk yıllarında yöneticilerin problem çözmede başarısız oldukları ilerleyen yıllarda problem çözme becerilerinin geliştiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine problem solving and decision making styles of sports managers who working in General Sports Directory and provincial organization of, and sports federations and establish effects of demographic characteristics on think and decision making styles. Also, the study was carried out to establish the relationship between problem solving and decision making styles. The sample of the study consisted of 215 sports managers. Data collection tool was“The Problem Solving Inventory”developed by Heppner and Petersen (1982) and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993). Other data collection tool was“The Melbourne Decision Making Questionnaire”developed by Mann et al. (1998) and adapted to Turkish by Deniz (2004) There were significant differences between both sport managers' self-esteem in decision making and decision making styles scale points according to the level of education (p0.05). Significant differences were found between sports managers' graduated areas in avoidant decision-making and panic decision-making sub-dimensions (p0.05). As a result, it were determined that very few of sport managers graduated from a school related to sport. In the first years of management, sports managers may generally use avoidant decision making style. It may be thought that sports managers with lower levels of education are more prone to avoidant decision making style. In addition, sport managers favor commonly careful decision making style. It may be said that sport managers' problem solving skills increase while their levels of education rise. In the first years of management, they are unsuccessful in term of problem solving. But, they improve their problem solving skills in later years.