İşletme grubu ilişkisinin firma performansına etkisi: İMKB'de bir uygulama
The effect of business group affiliation on firm performance: A study on ISE
- Tez No: 375085
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Firma Performansı, Performans Ölçütleri, İşletme Grupları, Holdingler, Dinamik Panel Veri Analizi, Firm Performance, Performance Proxies, Business Groups, Holding Companies, Dynamic Panel Data Analysis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İşletme grupları hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke piyasalarında görülen piyasa ile firma arası kompleks yapılardır. Bu çalışma Türkiye'de işletme grubu ilişkisinin firma performansı üzerine etkisini çeşitli performans ölçütleri (ROA, ROIC, Tobin Q vb.) kullanarak ölçmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kullanılan örneklem 2002-2009 yılları arasında İMKB'de hisse senetleri işlem gören 82 sanayi işletmesinden oluşmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak örneklemdeki firmalar üç ana gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; büyük işletme gruplarının oluşturduğu grup, küçük işletme gruplarının oluşturduğu grup ve herhangi bir gruba bağlı faaliyet göstermeyen bağımsız şirketlerin oluşturduğu gruplardır. Analiz sonuçlarına göre, büyük bir işletme grubuna bağlı şirketler daha iyi performans göstermekte, küçük ve bağımsız şirketler ise hemen hemen aynı oranda performans göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Business groups are example of a complex business structure that exist in many countries. This study is an empirical examination of the impact of business groups affiliation on various measures (ROA, ROIC, Tobin Q etc.) of firm performance in a emerging economy Turkey. A panel sample of 82 companies was constructed for the period 2002 to 2009, based on information obtained from ISE. For the purpose of this study, all firms are divided into three main subgroups: big business groups (powerfull private business groups), small business groups (weak private business groups) and non-affiliated independent companies. Our analysis indicates that affiliation with a big business group increase performance. On the other hand affiliation with a small business groups does not contribute to performance of firms.