Konstipasyonu olan çocuklarda invaziv olmayan enflamasyon belirteçlerinin klinik bulgularla ilişkisinin araştırılması
Evaluation of relationship between non-invasive inflammation markers and clinical findings in children with constipation
- Tez No: 375163
- Danışmanlar: PROF. DR. NUR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sitokin, çocuklar, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin, neopterin, inflamasyon, konstipasyon, Cytokine, children, neutrophil gelatinase related lipocalin, neopterin, inflammation, constipation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve amaç: Fonksiyonel kabızlık henüz tam nedeni anlaşılamamış bir klinik sorundur. Bu çalışmada fonksiyonel konstipasyonu olan çocuklarda proinflamatuvar ve antiinflamatuvar sitokinler, ayrıca neopterin, nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) düzeyleri ve konstipasyon şiddeti arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve yöntem: Seksen kabızlık şikayeti bulunan hasta ve 80 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Tüm hastaların sosyodemografik verileri kaydedildi. Hastaların ve kontrol grubundaki çocukların tam fizik muayeneleri yapılarak vücut ağırlığı, vücut boyu, ağırlık ve boy z skorları kaydedildi. Hasta ve kontrol grubundan serum NGAL, neopterin, interlökin IL-1, IL-6, IL-10, IL-12 ve tümör nekrozis faktör alfa (TNF-α) araştırması için kan örnekleri alındı ve parametreler ELISA yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında yaş ve cinsiyet açısından fark yoktu (sırasıyla, p= 0.222 ve p= 0.205). Hasta grubunda vücut ağırlığı z skoru anlamlı olarak düşük bulundu (p= 0.004), ancak boy z skoru arsında fark yoktu (p= 0.307). Serum IL-6 (p= 0.038), IL-12 (p= 0.019), NGAL (p= 0.000) ve neopterin (p= 0.001) düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek idi. Hasta ve kontrol grubun arasında serum IL1-β (p= 0.270), IL-10 (p= 0.930) ve TNF-α (p= 0.977) düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Konsipasyonu olan çocuklarda enflamasyon belirteçlerinin serum düzeyleri ile kabızlığın ciddiyeti arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda fonksiyonel kabızlığı olan çocuklarda IL-6, IL-12, neopterin ve NGAL düzeyleri control grubuna göre yüksek saptanmıştır. Bu bulgular, bu hastalarda ortaya çıkan subklinik enflamasyonun varlığını göstermektedir. Buna karşın, enflamatuvar belirteçlerle kabızlığın şiddeti arasında ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Functional constipation is a clinical problem which its etiology is incompletely understood. In this study, we aimed to evaluate proinflammatory and anti-inflammatory cytokines, as well as neopterin and neutrophil gelatinase related lipocalin (NGAL) levels, and the relationship between the these inflammation markers and the severity of constipation in children with functional constipation. Patients and methods: Eighty constipated children and 80 healthy controls were included the study. The sociodemographic data were recorded. Body weight, height and z scores for weight and height were also recorded after a complete physical examination. The blood samples were collected from patients and healthy controls for neutrophil gelatinase related lipocalin (NGAL), neopterin, interleukin IL-1β, IL-6, IL-10, IL-12 and tumor necrosis factor- alpha (TNF-α) analyses and parameters were assessed by ELISA method. Result: There was not a significant difference between patients and controls in terms of age and gender (p= 0.222 and p= 0.205, respectively). Body weight z scores were lower in patient group (p= 0.004) but there was no difference between patients and controls regarding height z scores (p= 0.307). Serum IL-6 (p= 0.038), IL-12 (p= 0.019), NGAL (p= 0.000) and neopterin (p= 0.001) levels were significantly higher in patients than the healthy controls. There were no differences between two groups for serum IL1-β (p= 0.270), IL-10 (p= 0.930) and TNF-α (p= 0.977) levels. There was no significant correlation between levels of inflammatory markers and the severity of constipation in the constipated children. Conclusion: In this study, IL-6, IL-12, neopterin and NGAL levels of constipated patients were found higher than controls. These results indicated the presence of subclinic inflammation in these patients. On the other hand, relationship between inflammatory markers and severity of constipation was not detected.