Fonksiyonel konstipasyonu olan çocuklarda kombine egzersiz eğitimi ve masaj uygulamasının etkileri
The effects of combined exercise training and massage therapy in children with functional constipation
  1. Tez No: 1018205
  2. Yazar: ZEYNEP İDİL SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA TOPRAK ÇELENAY, DOÇ. DR. CAN İHSAN ÖZTORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal masaj, bağırsak disfonksiyonu, fizyoterapi ve rehabilitasyon, gövde stabilizasyonu, pelvik taban kas eğitimi, Abdominal massage, bowel dysfunction, physiotherapy and rehabilitation, pelvic floor muscle training, trunk stabilization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, fonksiyonel konstipasyonu (FK) olan çocuklarda kombine egzersiz eğitimi ile birlikte masaj uygulamasının defekasyon parametreleri, rektal çap, pelvik taban kas kuvveti, gövde kas enduransı, yaşam kalitesi ve iyileşme algısı üzerindeki etkilerini incelemekti. Çalışmaya FK tanısı alan 62 çocuk dahil edildi. Katılımcılar rasgele müdahale grubu (n=31 veya kontrol grubu (n=31) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Kontrol grubu standart bakım alırken, müdahale grubuna standart bakıma ek 8 hafta boyunca egzersiz eğitimi (diyafragmatik solunum egzersizleri, pelvik taban kas eğitimi, germe, mobilite ve stabilizasyon egzersizleri) ile birlikte abdominal masaj uygulandı. Defekasyon parametreleri bağırsak günlüğü ve Bristol Dışkı Skalası ile değerlendirilirken; rektal çap ölçümü ultrason ile; pelvik taban kas kuvveti Oxford Skala ile; gövde kas enduransı McGill Gövde Kas Endurans Testleri ile, yaşam kalitesi Görsel Analog Skalası (GAS) ile müdahale öncesi ve sonrası değerlendirildi. Ayrıca müdahaleler sonrası iyileşme algısı Global Değişim Algısı ile kaydedildi. Çalışma sonrasında müdahale grubunda kontrol grubuna göre defekasyon sıklığında ve Bristol Gaita Skoru'nda daha fazla artış; fekal inkontinans sıklığında, ağrılı defekasyon sıklığında ve rektal çapta daha fazla azalma gözlendi (p<0,05). Ayrıca müdahale grubunda kontrol grubuna göre pelvik taban kas kuvvetinde ve gövde kas endurans skorlarında (gövde ekstansör enduransı dışında) artış, yaşam kalitesi skorlarında daha fazla azalma ve iyileşme algısı skorlarında daha fazla artış saptandı (p<0,05). Sonuç olarak, egzersiz eğitimi ile birlikte abdominal masaj, FK olan çocuklarda defekasyon parametrelerinin iyileşmesinde ve fonksiyonel iyileşmenin desteklenmesinde etkili bulundu. Kliniklerde, kombine egzersiz ve masaj uygulamalarının kullanımının yaygınlaştırılması çocukluk çağı FK yönetiminde yaygınlaştırılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of a combined exercise program and abdominal massage on defecation parameters, rectal diameter, pelvic floor muscle strength, trunk muscle endurance, quality of life, and perceived global improvement in children with functional constipation (FC). A total of 62 children diagnosed with FC were included in the study. Participants were randomly allocated to either the intervention group (n=31) or the control group (n=31). While the control group received standard care alone, the intervention group received an 8-week combined exercise program consisting of diaphragmatic breathing exercises, pelvic floor muscle training, stretching, mobility, and stabilization exercises, in addition to abdominal massage and standard care. Defecation parameters with a bowel diary and the Bristol Stool Scale, rectal diameter with ultrasonography, pelvic floor muscle strength with the Oxford Scale, trunk muscle endurance with the McGill Trunk Muscle Endurance Tests, and quality of life with the Visual Analog Scale (VAS) were assessed before and after the intervention. Perceived global improvement was assessed using the Global Perceived Effect Scale after the intervention. After the intervention, the intervention group demonstrated significantly greater improvements than the control group in defecation frequency and Bristol Stool Scale scores, as well as greater reductions in fecal incontinence frequency, painful defecation episodes, and rectal diameter (p<0.05). In addition, compared with the control group, the intervention group showed greater improvements in pelvic floor muscle strength and trunk muscle endurance (except for trunk extensor endurance), greater reductions in quality-of-life scores, and higher perceived global improvement scores (p<0.05). In conclusion, a combined exercise program together with abdominal massage was effective in improving defecation parameters and supporting functional recovery in children with FC. Incorporating combined exercise and abdominal massage into routine clinical practice may represent a promising non-pharmacological approach for the management of childhood FC.