Fonksiyonel konstipasyonu olan çocuklarda serotonin ghrelin, motilin gen ve reseptör polimorfizmlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serotonin, ghrelin, motiline gene and receptor polymorphisms in children with functional constipation
  1. Tez No: 539206
  2. Yazar: BENGÜ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ, UZMAN GÜZİDE DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, fonksiyonel konstipasyon, ghrelin, motilin, serotonin, Children, functional constipation, ghreline, motilin, serotonin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
FONKSİYONEL KONSTİPASYONU OLAN ÇOCUKLARDA SEROTONİNGHRELİN, MOTİLİN GEN VE RESEPTÖR POLİMORFİZMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Giriş ve amaç: Konstipasyon, çocukların % 30'unu etkilemekte ve çocuk hekimlerine yapılan ziyaretlerin yaklaşık % 3 ile 5'ini oluşturmaktadır. Fonksiyonel kabızlığı olan çocuklarda genetik faktörlerin rolü ise tartışmalıdır. Son yıllarda bu yönde yapılan çalışmaların sayısı hızla artmaktadır.Literatürde sadece serotonin ve motilin hormon seviyelerinin ve gen polimorfizmlerinin bakıldığı sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Çalışmamızda, fonksiyonel konstipasyon tanısı alan hastalarda motilin, ghrelin ve serotonin gen ve reseptör polimorfizmlerinin sağlıklı popülasyondan farklı olup olmadıklarının gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamız bir olgu kontrol çalışmasıdır. Hastaların sosyodemografik verileri, semptom süreleri, aile öyküsü, Rome 4 ölçütü ve Bristol gaita skalası bulguları, fizik muayene bulguları olgu rapor formlarına kaydedilmiştir. Motilin, serotonin ve ghrelin gen ve reseptörlerinin polimorfizmleri çalışılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 100 konstipasyonu olan hasta ve 100 sağlıklı kontrol olgu dahil edildi.Hasta grubunun yaş ortalaması 70,9±54,9 ay iken, kontrol grubunun yaş ortalaması 68,9±54,0 ay olarak bulundu.Hasta grubunda ortalama kabızlık süresi 19,5±19,3 ay (3-120 ay) ve ortanca konstipasyon süresi ise 12 ay olarak saptandı.Hasta grubunun Bristol gaita skala değerlendirmelerine göre 56 hasta tip 1 gaitaya, 44 hasta ise tip 2 gaitaya sahipti.Hasta ve kontrol grupları arasında, ailelerinde konstipasyon öyküsü olan ve olmayanlar arasında SCL6A4, HTR3A, MLN, GHRL ve GHSR polimorfizmleri açısından genotip ve allel frekansları bakımından anlamlı fark saptanmadı. Sadece hasta grubu ele alındığında, fissürü olanlar ile olmayanlar, skin tagi olanlar ve olmayanlar, Bristol gaita skalasına göre tip 1 ve tip 2 gaita tiplerine sahip olanlar arasında gen polimorfizm oranları benzerdi. Hasta grubu içinde, Roma IV kriterlerine verilen cevaplar açısından değerlendirildiğinde gen polimorfizmleri benzer bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, konstipasyonu olan ve olmayan çocuklarda serotonin, motilin ve ghrelini ilgilendiren polimorfizmlerin sıklığının benzer bulunması nedeniyle, bu üç hormonun çocuklardaki konstipasyonda etkili olabilecek bir genetik faktör olmadığı düşünülmüştür. Ancak bu yönde daha geniş katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF SEROTONIN, GHRELIN, MOTILINE GENE AND RECEPTOR POLYMORPHISMS IN CHILDREN WITH FUNCTIONAL CONSTIPATION Introduction and Aim: Constipation affects 30% of children and accounts for about 3 to 5% of visits to pediatricians. The role of genetic factors in children with functional constipation is controversial. The number of studies in this direction has been increasing rapidly in recent years. There are only a limited number of studies in the literature that examine serotonin and motilin hormone levels and gene polymorphisms. In our study, it was aimed to show whether motilin, ghrelin and serotonin gene and receptor polymorphisms are different from healthy population in patients with functional constipation. Materials and Methods: Our study is a case control study. Sociodemographic data, symptom duration, family history, Rome 4 criteria, and Bristol stool scale findings, and physical examination findings were recorded in case report forms. Polymorphisms of motilin, serotonin and ghrelin genes and receptors have been studied. Results: 100 patients with constipation and 100 healthy controls were included in the study. The mean age of the patient group was 70.9 ± 54.9 months, and the mean age of the control group was 68.9 ± 54.0 months. The mean constipation time was 19.5 ± 19.3 months (3-120 months) and the median constipation time was 12 months in the patient group. In the patient group, according to the Bristol stool scale, 56 patients had type 1 stool and 44 patients had type 2 stool. There was no significant difference between the patient and control groups and between patients who have family history of constipation and who has not, in terms of genotype and allele frequencies in terms of SCL6A4, HTR3A, MLN, GHRL and GHSR polymorphisms. When only the patient group was considered, those with and without fissure, those with and without skin tag and those who had type 1 and type 2 stool types according to the Bristol stool scale were similar in gene polymorphism rates. Gene polymorphisms were found to be similar in the patient group according to the answers in Rome IV criterias. Conclusion: In our study, since the frequency of polymorphisms related to serotonin, motilin and ghrelin were found to be similar in children with and without constipation, these three hormones were thought not to be a genetic factor that would be effective in constipation in children. However, larger studies are needed in this topic.