Distal önkol travmalı hastalarda acil tıp hekimleri tarafından yapılan yatak başı ultrasonografinin kırık tanısındaki duyarlılık ve özgüllüğünün araştırılması
Diagnostic sensitivity and spesificity of emergency physician performed bedside ultrasonographic examination for distal forearm fractures
  1. Tez No: 375167
  2. Yazar: SEMRA SİVRİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKSAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, acil servis hekimleri, yatak başı ultrasonografi, distal önkol kırıkları, tanı, Emergency Department, Emergency Physicians, bedside ultrasonography, distal forearm fractures, diagnosis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş ve Amaç: Kas iskelet sistemi ultrasonografileri, kırıkların tanısal araştırmalarında duyarlılıklarının yüksek ve diğer avantajlarının olması nedeniyle popüler hale gelmektedir. Erişkin yaş grubunda, önkol kırıklarının ultrasonografik tanısal duyarlılığını araştıran çalışmalar kısıtlıdır. Bizim çalışmamamızın amacı erişkinlerde distal ön kol kırıklarının tanısında acil hekimleri tarafından yapılan ultrasonografik incelemenin duyarlılık ve özgüllük değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Acil servise distal önkol travması sebebiyle başvuran 17 yaş ve üstü hastaların alındığı ileri yönelik kesitsel bir çalışmadır. Hastalara acil servis hekimi tarafından ultrasonografik inceleme yapıldıktan sonra anteroposterior ve lateral direkt grafi çekildi. Direkt grafi ve ultrasonografi arasında uyumsuzluk olması durumunda hastalara bilgisayarlı tomografi çekildi. Direkt grafi ve varsa bilgisayarlı tomografi görüntüleri ultrasonografik bulgularından ve hastanın klinik bulgularından habersiz bir ortopedi uzmanı tarafından yorumlandı. Ortopedi uzmanının kararı altın standart kabul edildi. İstatiksel analiz için SPSS 15.0 Windows ve vassarstats programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 90 hastada 93 ultrasonografik inceleme yapıldı. Altın standart kararına göre bu hastaların 59'unda radius, 19'unda ulna kırığı tespit edildi. Ultrasonografi radius kırıklarının tümünü tespit ederken, dört olguda radius kırığı yanlış pozitif sonuç verdi. Ultrasonografi iki ulna kırığını atlarken, dört olguda ulna kırığı için yanlış pozitif sonuç verdi. Ultrasonografinin distal radius ve ulna kırıklarının tanısında duyarlılıkları sırasıyla %100 ve %89.5 olarak saptandı. Direkt grafinin distal radius ve ulna kırıklarının tanısındaki duyarlılıkları sırasıyla %93.2 ve %94.7 olarak saptandı. Sonuç: Ultrasonografinin, radius distal uç kırıkları tanısındaki duyarlılığı, direkt grafiden yüksektir. Acil servis hekimleri önkol kırıklarının tanısında yatak başı ultrasonografik incelemeyi efektif bir tanı aracı olarak kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
Introduction / Objective: Musculoskeletal sonography is getting more popular to diagnosis of several fractures due to high diagnostic sensitivity and other advantages of the sonographic examination. However in adult population, diagnostic sensitivity and spesificity of sonographic examination of distal forearm fractures have not been studied extensively. We aim to determine the diagnostic sensitivity and spesificity of emergency physician performed bedside ultrasonographic examination for distal forearm fractures. Materials and Methods: In this prospective cross-sectional study, 17 years and older patients presenting with distal forearm trauma suggesting fracture to the emergency department enrolled into study. First, emergency physicians had been performed sonographic examination with lineer probe, after that standart anteroposterior and lateral direct graphy ordered. In patients with sonographic evidence of fracture who had normal x-rays but had a high clinical suspicion for fracture, CT (computerized tomography) was performed. X-Ray and CT images are interpreted by an orthopedist by blinded fashion. The decision of orthopedist is accepted as gold standard. For statistical analysis SPSS 15.0, Windows and Vassarstats used. Results: A Ninety three ultrasonographic examination performed in 90 patients. In 59 of these patients radius fracture, in 19 ulna fracture diagnosed with gold standart. While ultrasonographic diagnosed all of the radius fractures, it also resulted false positive in four cases. Ultrasonographic examination missed two ulna fractures, and in four cases sonography had false positive results. Diagnostic sensitivity of sonographic examination for distal radius and ulna fractures were found as %100 and %89.5 respectively. Diagnostic sensitivity of x-ray for the distal radius and ulna fractures were found to be as %93.2 and %94.7 respectively. Conclusion: Diagnostic sensitivity of sonographic examination for distal radius fractures is higher than X-Ray. To diagnose distal forearm fractures, emergency physicians should be use bedside ultrasonographic examination.