Deneysel metisiline dirençli staphylococcus aureus osteomiyelit modelinde standart terapinin (teikoplanin); daptomisin, linezolid ve fusidik asit tedavisi ile karşılaştırılması
Comparison of the standard therapy (teicoplanin) with daptomycin, linezolid, fucidic acid treatment in an experimental methicilin resistant staphylococcus aureus osteomyelitis model
- Tez No: 375166
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: MRSA, osteomiyelit, teikoplanin, daptomisin, linezolid, fusidik asit, MRSA, osteomyelitis, teicoplanin, daptomycin, linezolid, fucidic acid
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Sıçanda oluşturulan metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) osteomiyelit modelinde teikoplanin terapisinin daptomisin, linezolid ve fusidik asit tedavileri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi planlandı. Gereç ve Yöntem: Osteomiyelit modeli, 108 koloni oluşturan bakteri (kob-cfu-)/ml MRSA suşunun intramedüller enjeksiyonuyla meydana getirildi. Osteomiyelit oluşumu 14.günde doğrulandıktan sonra, ilk dört gruptaki enfekte sıçanlara sırasıyla; teikoplanin, daptomisin, linezolid ve fusidik asit tedavileri başlandı. Beşinci gruba (kontrol grubu) ise antibiyotik tedavisi verilmedi. İntravenöz (IV) yoldan 28 gün boyunca antibiyotik tedavisi uygulanan sıçanlar sakrifiye edildi ve tibiaları çıkarıldı. Çıkarılan kemik doku tartıldı ve kültürü yapıldı. Sonuçlar: Kemik dokuda üreyen mikroorganizma sayısı teikoplanin, daptomisin, linezolid ve fusidik asit alan gruplarda kontrol grubundan anlamlı olarak düşüktü (sırayla p=0.033, p=0.004, p=0.005 ve p=0.04). Ancak; daptomisin ve linezolid tedavisi alan gruplar arasında bu açıdan fark saptanmadı (p=1.00). Aynı şekilde; teikoplanin ve fusidik asit tedavisi verilen gruplar arasında da bu açıdan fark saptanmadı (p=0.6). Bu iki grup birbiriyle karşılaştırıldığında ise; daptomisin ve linezolid alan grupta, anlamlı olarak daha az sayıda mikroorganizma üremesi olduğu görüldü (p=0.043).
Özet (Çeviri)
Aim: We tried to figure out the efficacy of teicoplanin with the comparison of daptomycin, linezolid and fucidic acid therapies in a rat model of MRSA osteomyelitis. Material and Methods: Osteomyelitis was developed with an intramedullary injection of 108 cfu/ml of MRSA. After osteomyelitis formation was confirmed on day 14; teicoplanin, daptomisin, linezolid and fucidic asid therapies were started to the first four groups of rats infected. No treatment was given to the fifth group (control group). A 28 day antibiotic therapy with an IV injection was administered. Rats were then sacrified and the tibias were harvested. The bones were weighed and then cultured. Results: Our results indicated that bacterial growth was significantly reduced in teicoplanin, daptomycin, linezolid and fucidic acid groups; compared with the control group (p=0.033, p=0.004, p=0.005 and p=0.04, respectively). However; no difference was detected between daptomycin and linezolid groups (p=1.00). In the same way; no difference was detected between teicoplanin and fucidic acid groups (p=0.6). When those groups were compared with each other; in daptomycin and linezolid group significantly fewer microorganism growth was observed (p=0.043).