Tavşan karotis arter anastomoz modelinde gelişen neointimal hiperplazi ve endotelyal proliferasyon üzerine anjiotensin reseptör blokeri irbesartanın etkilerinin araştırılması
The aim of this study is to assess effect of angiotensin ii receptor blocker irbesartan on intimal hyperplasia and smooth muscle cell proliferation at the anastomosis site performed in rabbit carotid artery
- Tez No: 375169
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HÜDAİ ÇATALYÜREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İrbesartan, intimal hiperplazi, düz kas hücre proliferasyonu, anastomoz, tavşan, Irbesartan, intimal hyperplasia, smooth muscle cell proliferation, anastomosis, rabbit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Arteryel cerrahi girişimlerden sonra vasküler duvarda düz kas proliferasyonu ve intimal hiperplazi, restenozun gelişiminde önemli rol oynar. Arterlerde yapılan onarımların başarısızlığındaki en önemli nedenlerden biri; intimal hiperplaziye bağlı olarak gelişen restenozdur (2). Anjiotensin II'nin intimal hiperplazi üzerinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir (18). Bugüne kadar ister anastomoz sonrası ister PTCA veya stent sonrası olsun intimal hiperplazinin ve düz kas hücre proliferasyonunun engellemesi üzerine birçok çalışma yapılmıştır.Bu amaçla büyüme faktörü inhibitörleri, selektif a2 adenozin reseptör agonistleri, immunsupresif ilaçlar, kalsiyum kanal blokerleri, statinler, aspirin, iloprost, heparinler, ACE inhibitörleri gibi çeşitli ilaçlar denenmiştir (79). İntimal hiperplazinin birinci basamağı düz kas hücre proliferasyonu, ikinci basamağı ise prolifere olan düz kas hücrelerinin intimaya göçüdür (41). Tavşan karotis arter anastamoz modelinde yapılacak çalışma ile irbesartanın neointimal hiperplazi sürecini geriletmesi beklenmektedir. Kardiyovasküler cerrahide restenoz sürecinde intimal hiperplazi ve endotel proliferasyonun önemi açıktır. Bu nedenle yapılan çalışma ile bundan sonraki süreçte antihipertansif ilaç seçimine yarar sağlaması, antihipertansif etkinin yanı sıra restenoz sürecinin engellenmesine de katkıda bulunması hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda randomize olarak seçilen 14 adet ortalama 2-3 kg ağırlığında Yeni Zelenda tipi erkek tavşanlar kullanıldı. Tavşanlar iki gruba ayrıldı. Anestezi olarak 50 mg/kg intramuskuler Ketamin ve 5 mg/kg intramuskuler Ksilazin uygulandı. Anastomoz için sağ taraf karotid arteri kullanıldı. Tüm grup tavşanlara sağ vertikal boyun insizyonu yapılarak karotid arter eksplore edildi. 100 IU/kg dozda IV Heparin uygulandı. Karotid arter proksimal ve distalinden buldog klemple klemplendikten sonra transekte edildi ve 8/0 polipropilen sütür ile tek tek dikilerek anastomoz tamamlandı. Tavşanlar iki gruba ayrıldı. Grup A (7 adet) tavşanlar kontrol grubunu oluşturdu. Grup B (7 adet) tavşanlara preoperatif 7 gün postoperatif 28 gün süreyle 35 mg/kg irbesartan, 2'şer ml sıvıda çözülerek oral yoldan verildi. Postoperatif tüm gruplardaki tavşanlar 28. günün sonunda 5 mg/kg dan intramuskuler ksilazin ve 50 mg/kg dozunda intramuskuler ketamin ile anestezileri sağlandıktan sonra anastomoz yapılan karotid arter segmenti çıkarılarak incelenmek üzere Histoloji laboratuarına gönderildi. Mikroskobik örnekler parafin bloklar halinde 5 μm kalınlığında kesildi ve Hematoxylen-Eosin ile boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Bulgular: Yapılan seri kesitlerde lümen çapı karşılaştırıldığında Grup 2'nin ortalama lümen çapı, Grup 1'in ortalama lümen çapından daha büyük bulunmuş ve bu fark Grup 1 ile Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmıştır (p:0.002). Lümen alanları değerlendirildiğinde Grup 2'nin ortalama lümen alanı Grup 1'den daha geniş bulunmuş olup bu fark Grup 1 ile Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmıştır (p:0.003). Seri kesitler intima kalınlığı açısından değerlendirildiğinde Grup 2'nin intimal kalınlığı Grup 1'den daha ince bulunmuş olup bu fark Grup 1 ile Grup 2 arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark yaratmıştır (p:0.002). Media kalınlığı açısından seriler değerlendirildiğinde Grup 1'in media kalınlığı Grup 2'den daha büyük bulunmuş olup bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p:0.002). Lümen/media alanı seri kesitlerde karşılaştırıldığında Grup 2'nin lümen/media alanı Grup 1'den daha büyük bulunmuş ve bu fark Grup 1 ile Grup 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yaratmıştır (p:0.002). Sonuç: Çalışmamızda, irbesartan anastomoz gruplarında lümen çapı, lümen alanı, intima kalınlığı, media kalınlığı ve lümen/media alan oranında anlamlı bir düzelme sağlanmıştır. Bu çalışma ile bundan sonraki süreçte antihipertansif ilaç seçiminde restenoz sürecinin engellenmesine de katkıda bulunması açısından irbesartan, yararlı bir ajan olarak tercih edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess effect of angiotensin II receptor blocker irbesartan on intimal hyperplasia and smooth muscle cell proliferation at the anastomosis site performed in rabbit carotid artery. Gökçen Özkan Department of Cardiovasculer Surgery, School of Medicine, Dokuz Eylul University, Izmir, Turkey Objective: Intimal hyperplasia and smooth muscle cell proliferation play an important role on the restenosis after the vascular interventions. Reconstruction is one of the most common intervention in the management of the obstructing artery diseases (8). Angiotensin II is thought to have an important role on intimal hyperplasia (9). Up to date there had been many study made about inhibiting hyperplasia and smooth muscle cell proliferation after anastomosis or ptca. In this context growth factor inhibitors, selective a2 adenosine receptor agonists, immunesupressive drugs, calcium channel blockers, statins, aspirine, iloprost, heparine, ACE inhibitors and such of many drugs had been studied (10). First stage of intimal hyperplasia is smooth muscle cell proliferation and second stage of intimal hyperplasia is migration of these proliferated smooth muscle cells to intima (11). In the study model of Rabbit carotid artery anastomosis introduces irbesartan downgrades neointimal hyperplasia process. In cardiovascular surgery, within restenoses process intimal hyperplasia and endothelial proliferation is important. Consequently, with the study made, utilization of choice with antihypertensive treatment and contributing inhibition of restenosis process is aimed. Materials and Method: In this study we planned to use 14 randomized New Zealand male rabbit weights 2 to 3 kilograms. Anesthesia achived by 50bmg/kg ketamine and 5mg/kg xylasine. A vertical neck insition was made in an appropriate position to all group rabbits and right carotid artery was dissecated. Heparine is administered 100 IU/kg, after dissection proximal and distal clamping of carotis artery achived, with 8/0 polypropylene anastomosis had performed with by one by technique. Rabbits were classified as 2 groups. Group A (7 rabbits) assigned as control group. Irbesartan was administrated orally to group B 35mg//kg daily for 28 days. By the end of 28 days, the anostomosis performed carotid artery segments were sent to histology laboratory for analysis. Serial 5 μm thickness cross-sections taken from paraffin tissues were photographed coloured by Hematoxylen-Eosin and evaluated with light microscope. Findings: In the serial sections the average lumen diamater of group 2 was found higher than the group 1 and this difference was statistical significant between group 1 and group 2 (p:0.002). The lumen diameter of group 2 was higher than group 1 and the difference was statistical significant (p:0,003). The lumen area of group 2 was found lower than the group 1 and this difference was significant between group 1 and group 2 (p:0,002). When the section series were evaluated for media thickness, thickness of group 2 was lesser than group 1 and the difference was statistically significant between group 1 and group 2 (p:0,002). The lumen media area of group 2 was higher than group 1 and the difference was statistically significant (p:0,002) . Conclusion: The study we made indicates irbesartan significantly improves lumen area, lumen diameter, intima and media thickness, lumen media area ratio. The study points utilization of choice with antihypertensive treatment and contributing inhibition of restenosis process could be achieved by irbesartan as an antihypertensive agent.