Sadık Yalsızuçanlar'ın öykülerinde yapı ve izlek
The structure and theme in Sadık Yalsızuçanlar's stories
  1. Tez No: 375205
  2. Yazar: AYKUT ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sadık Yalsızuçanlar, öykü, Garip, Küf, Zaman, Mekân, Şahıs Kadrosu, Sadık Yalsızuçanlar, story, Garip, Küf, time, space, individual staff
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Sadık Yalsızuçanlar, Çağdaş Türk Edebiyatı içerisinde yazdığı eserlerle önemli bir yere sahiptir. Öykü, roman ve deneme yazıları kaleme alan yazar en çok öykücü yönüyle bilinir. Bu çalışmada Sadık Yalsızuçanlar'ın öykülerindeki yapısal ve izleksel unsurlar, boyutlu bir şekilde ele alındı. Temelde dört ana bölüm olarak düzenlediğimiz çalışmanın Birinci Bölümü'nde yazarın yaşamı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verildi. Çalışmanın büyük bir bölümünü oluşturan İkinci Bölüm'de yazarın sekiz öykü kitabı olay örgüsü, şahıs kadrosu, mekân, zaman ve bakış açısı yönünden incelendi. İnceleme yapılırken çeşitli kaynaklar yardımcı olarak kullanıldı. Öyküler bilimsel bir gözle ve tarafsız bir şekilde incelendi. Çalışmanın Üçüncü Bölümü'nde öykülerde yer alan izlekler incelendi. Yazarın öykülerinin temelini insan ve insan sorunsalı oluşturduğu için öykülerde aşk, ölüm, geçmişe duyulan özlem ve yabancılaşma gibi insani davranışların sergilendiği izlekler bulunur. Çalışmanın Dördüncü Bölümü'nde Yalsızuçanlar'ın öykülerinde dili kullanma şekli ve üslûbu incelendi. Sadık Yalsızuçanlar'ın öyküleri kendi yaşamından izler taşır. Öykülerinde kendi yaşamından karakterler bulunduğu gibi kurmaca karakterlerin varlığına da rastlamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Among the contemporary Turkish authors, Sadık Yalsızuçanlar is an author of parts having an important place. The author writes stories, novels and essays but he is known side of storyteller direction. In this study, the storyteller side of Sadık Yalsızuçanlar was handled within extensive dimensions. In the first part of the study, arranged in four main sections and some knowledge about the life, literary character and works of the writer was given. In the second part which constitutes the basic of the study, Yalsızuçanlar's eight stories were examined in respect to plot, individual staff, space and time. While the stories were being examined in the second part, the stories were examined with a scientific eye and as objective. In the third part of the study, themes that located in the stories were examined. We have tried to evaluate the individual matters such as love, death miss to history and alienation in the stories of Sadık Yalsızuçanlar from the thematic viewpoint. In the fourth part of the study, we have searched the usage of the language and author's style in the stories. Sadık Yalsızuçanlar's stories movies to trace from his life story. In the author's stories have existed people from real life. Also ın the author's stories have existed people from fiction life.