6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında kadının ve aile bireylerinin korunması
No. 6284 Protection of the Family and Women under the Law on the Prevention of Violence against women and the family protection of individuals
- Tez No: 375209
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM BAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Ev İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, İstanbul Sözleşmesi, Evlilik Birliğinin Korunması, Tedbir Kararı, Zorlama Hapsi, ŞÖNİM, violence, domestic violence, violence against woman, Istanbul Convention, protection marital relationship, injunction, compulsion imprisonment, Violence Prevention and Monitoring Centers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Kapsamında Kadının ve Aile Bireylerinin Korunması konulu yüksek lisans tezimin odak noktasını kadınlar ve aile bireyleri üzerindeki baskı ve şiddetin azaltılması bakımından ülkemizdeki ve dünyadaki bir takım hukuki düzenlemelerin kapsamı oluşturmaktadır. Ayrıca, ailenin, huzurlu bir şekilde devamlılığının sağlanması bakımından genel hükümler çerçevesinde; özel olarak bireylerin ev içi şiddet ve kadına yönelik şiddetten etkin şekilde korunması bakımından ise 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun çerçevesinde devlet tarafından ailenin iç işleyişine müdahale imkanının tanındığı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu bakımdan çalışmamız dört ana paragraftan oluşmaktadır. İlk paragrafta 6284 sayılı Kanun amacı, kapsamı, uygulama şartları ve kadının ve aile bireylerinin korunmasına ilişkin temel kavramlar açıklanmaya çalışılacaktır. Kadına yönelik şiddetin nedenleri ve sonuçları özellikle sayısal verilere dayanılarak anlatılırken, ülkemizde ve tüm dünyada ortak olarak kabul edilen şiddetin türleri ile faili ve mağdurları da tespit edilecektir. İkinci paragrafta ise 6284 sayılı Kanun uygulanmasında temel alınan ilkelere yer verilerek, ulusal düzenlemeler arasından bu ilkelerin esas alındığı Anayasa ve TMK hükümleri ile uluslararası sözleşmeler arasından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri ve CEDAW hükümleri değerlendirilecektir. Kanun maddelerinin neredeyse birebir aynı olduğu ve Kanun hazırlanırken referans alınan İstanbul Sözleşmesi hükümleri de ayrıca ve ayrıntılı olarak incelenecektir. Çalışmamızın üçüncü paragrafında, kadının ve aile bireylerinin korunması bakımından 6284 sayılı Kanunda öngörülen koruyucu ve önleyici tedbirlerle, bu tedbirleri almaya yetkili makamlar tespit edilecektir. Son paragrafta, 6284 sayılı Kanunun uygulanma usulü; özellikle tedbir kararının verilmesi, ihbar ve başvuruların değerlendirilmesi ile tedbir kararlarına yapılacak itirazların usulü, zorlama hapsi ve ŞÖNİM tarafından verilecek destek hizmetleri kapsamında incelenerek, 6284 sayılı Kanun 4320 sayılı Kanun ile karşılaştırılacaktır. Sonuç kısmında ise kadının ve aile bireylerinin her türlü şiddetten korunabilmesi bakımından devlet politikaları değerlendirilecek, şiddete eğilimli zihniyetin eğitilmesi ve şiddetin azaltılabilmesi bakımından yapılabilecek çalışmalarla ilgili çözüm ve önerilerimizden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the law no. 6284 to Protect Family and Prevent Violence Against Women, the scope of a number of legal regulations in our country and in the world forms the focal point of our master's degree thesis themed“Protection of Women and Family Members”in terms of reducing the compulsion and the violence against women and family members. In addition, in point of ensuring the continuity of the family in a peaceful manner, within the framework of the general provisions; especially the protection of individuals from domestic violence and violence against women actively, within the frame of the law no. 6284 to protect family and prevent violence against women, the possibility of the recognition to be intervened by government in inner workings of the family is tried to be presented. In this regard, our study consists of four main paragraphs. In first paragraph, the aim of the law no. 6284, its scope, its implementation conditions and basic concepts relating to the protection of family members are tried to be explained. While the causes of violence against women and their results are particularly explained by relying on numeric data, types of violence accepted commonly in our country and all over the world with the perpetrator and victims of violence are also going to be determined. As for second paragraph, by handling the principles based on implementation of the law no. 6284, Constitution and sentences of Turkish Civil Code based on these principles from national regulations with related sentences of European Convention of Human Rights from international conventions and sentences of CEDAW (Convention on the elimination of all forms of discrimination against women) are going to be evaluated. The sentences of Istanbul Convention taken as references while the Law was being prepared are exactly the same with law clauses are also going to be studied separately and detailed. In third paragraph of our study, competent authorities to take measures with the protective and preventive measures predicted in law no. 6284 are going to be identified in terms of women and the family members' protection. In last paragraph, the implementation procedure of law no. 6284 is going to be analyzed; especially deciding the injunction, evaluating of notification and applications with opposition procedure against the injunction decisions, the compulsion imprisonment and in terms of support services which are going to be provided by Violence Prevention and Monitoring Centers. The law no. 6284 is going to be compared with the law no. 4320. In conclusion, government policies are going to be evaluated regarding the women and the family members' protection against all forms of violence, training of mentality apt to violence and studies which can be done about solution and suggestions for the reduction of violence are going to be mentioned.