Efdâleddîn Kirmânî'nin El-Muzâf ilâ Bedâyiü'l-Ezmân fî Vekâyî'-i Kirmân adlı eserinin Türkçeye çevirisi
Turkish translate of Efdâleddîn Kirmânî's work El-Muzafilâ Bedâyiü'l-Ezmân fî Vekâyî-i Kirmân
  1. Tez No: 375253
  2. Yazar: ABDULLAH GÜNEYSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Efdâleddîn, Kirmân, Selçuklular, Efdâleddîn, Kirmân, Seljuks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Selçuklular tarihinin temel kaynaklarından birisi, hiç şüphesiz Efdâleddîn Ebû Hamîd Ahmed b. Hâmid Kirmânî'nin, El-Muzaf ilâ Bedâyiü'l-Ezmân fî Vekâyî-i Kirmân, adlı eseridir. Kirman Selçuklu Devleti tarihi konusunda birinci el kaynak durumundaki bu eser, bugüne kadar araştırmacılar tarafından sık sık kullanılmıştır, fakat maalesef şu ana kadar Türkçeye tam olarak aktarılmış değildir. Bu çalışmamızda inceleme konusu yaptığımız, Efdâleddîn Kirmânî'nin bu eseri, Kirmân Selçuklularında zuhur eden hadiselerin yanı sıra bu bölgenin iktisadi ve sosyo-kültürel yapısı ile ilgili bilgiler vermektedir. Ayrıca Salgurlu Devleti'nin kuruluşu, ilk atabegler konusunda da malumatlar vardır. Salgurluların devlet teşkilatı için bilgiler içermesi bakımından son derece önemlidir. Bunun yanı sıra Harezmşahlar Devleti, Şebânkâre emîrleri ve Oğuzlar'ın bu bölgedeki siyasi ve askeri teşekkülleri hakkında da bilgiler içermektedir.
Özet (Çeviri)
El-Muzafilâ Bedâyiü'l-Ezmân fî Vekâyî-i Kirmân written by Efdâleddîn Ebû Hamîd Ahmed b. Hâmid Kirmânî is one of the primary resources of Seljuks beyond questions. This study which has been used by researchers for years is primary source, however; unfortunately it has not been entirely converted in to Turkish up to now. With this study, his subject belonged Efdâleddîn Kirmânî is not only important because of it contains the facts arised in Kirmân Seljuks but also it contains information about financial and socio-cultural structure in this region. In addition there is some information about establishment of Salgurlu State and the first Atabegs. It is quite important in terms of infromation about state organisation of Salgurlu. Morever it gives information about political and military enterprises in this region maden by State of Harezmşah, Emirates of Şebânkâre and Oghuzs.