Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddetle mücadelede uygulanan sosyal politikalar
Combating violence against women in Turkey in the applied social policy
- Tez No: 375257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF YÜKSEL OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Aile İçi Şiddet, Violence, Violence Against Women, Family Violence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aile, toplumların ilk tuğlası, temeli, en küçük birimidir. Birey için yaşamın kalbidir. Aile; bütün toplumlarda eşlerin birbirine sevgi ve saygı çerçevesinde yaşamını sürdürdüğü çocuklarında bu sevgi ortamında sağlıklı bireyler olarak yetişmesine ayrıca, sağlam bir toplum yapısının oluşmasına katkı sağlayan bir kurumdur. Aile sosyal bir kurumdur. İçinde bulunduğu toplumun kültürünü, gelenek göreneklerini, örf adetlerini bireye doğduğu andan itibaren nakış gibi işleyen bir müessesedir. Aile ile toplum arasında sıkı bir bağ ilişkisi vardır. Ailede meydana gelen değişiklikler toplumu, toplumda meydana gelen değişiklikler ise aileyi etkilemektedir. Önceki zamanlarda geleneksel ataerkil aile tipi modernleşme ile birlikte yerini çekirdek aileye bırakmıştır. Geleneksel ataerkil aile tiplerinin görüldüğü toplumlarda kadın eğitim, çalışma hayatı gibi birçok alanda erkeklerle eşit haklara sahip değildi. Çekirdek aile tipinin benimsenmesi ve toplumların her geçen gün yaşadığı değişimlerle birlikte kadınlarda hak ettikleri yaşam düzeyini geç de olsa yakalamaya başladılar. Eğitimdeki eşitlik ilkesi kadınlara eğitim hayatına devam etme imkânını sağladı. Çalışma yaşamına katılmak ise, kadınları evin geçimine katkı sağlayan konuma getirmeye başladı. Toplumlarda yaşanan bütün bu değişiklikler aile kurumunda olumlu değişikliklerin yanında bir takım olumsuzlukları ve çözülmeleri de beraberinde getirmiştir. Bu çözülmelerin en önemlisi aile içi şiddettir. Aile içi şiddet hem dünyada hem ülkemizde görülen önemli bir sorundur. Aile içinde yaşanan şiddetten en çok etkilenen ve şiddete maruz kalanlar kadınlardır. Kadınlara aile içinde en fazla şiddet uygulayanlar ise eşleridir. Dünyada kadına yönelik şiddet 1970'lerde gündeme gelmeye başlamıştır. Ülkemizde ise kadınların en güvenli yer olarak nitelendirdikleri evlerindeki şiddet önceleri kapalı kapılar ardında yaşanmakta, özel, mahrem alanın sorunu olarak nitelendirilmekte hem yakın çevre, akrabalar, komşular ve devlet soruna dâhil olmaktan kaçınmakta hem de kadında yuvasının yıkılmaması için duruma ses çıkarmamakta, düzelir düşüncesiyle sabretmekteydi. Ancak 1980'lerde başlayan kadın hareketleri kadına yönelik şiddeti sadece şiddete uğrayan kadına değil bütün kadınlara yapılan bir haksızlık olarak nitelendirmeye gün yüzüne çıkarmaya başlamıştır. 1990'larda kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için kurumsallaşmalar başlamış, 2000'li yıllarla birlikte sorunun önlenmesi için hem devlet hem tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya çalışmalarına hız vermiştir. Kadına yönelik şiddet sorununa karşı ülkemizde bir uyanma ve direniş meydana gelmesine rağmen sorun her geçen gün bulaşıcı bir virüs gibi artmaya devam etmektedir. Ülkemizde her on kadından dördü mutlaka hayatı boyunca şiddetin bir türüne maruz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, dünyada ve ülkemizde her geçen gün artan bir insan hakkı ihlali, evrensel bir sorun ve bir halk sağlığı sorunu olarak nitelendirilen kadına yönelik şiddeti ve bu güne kadar sorunun önlenmesi amacıyla yapılan politikaları ilgili literatürün yardımıyla irdelemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, sosyal politika kavramı, şiddet, kadına yönelik şiddet, aile, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet türleri, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalan bireylerin genel özelliklerine değinilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde, dünyada kadına yönelik şiddetin tarihsel gelişimi, dünya ülkelerinde şiddetin boyutları, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yapılan uluslararası yasal düzenlemelere ve çalışmalara değinilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, kadının Osmanlı'dan- Cumhuriyet'e ve günümüze kadar olan süreçte toplumdaki yeri ve konumuna değinilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin ve şiddetle mücadele hareketlerinin tarihsel sürecine, ülkemizde kadına yönelik şiddetle mücadelede yapılan yasal düzenlemelere, şiddete maruz kalan kadınlara hizmet veren kurum ve kuruluşlara ve şiddetin önlenmesi için yapılan sosyal politikalara yer verilmektedir. Çalışma sonuç ve öneriler kısmıyla tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Family, community first brick of the foundation, is the smallest unit. Is at the heart of life for individuals Family; spousal love and respect in all societies living at love in the environment healthier children to grow as individuals, also contributing to the formation of a solid structure of society is an institution. Family is a social institution. In the culture of the society, traditions, customs of the individual pieces of embroidery from the moment of birth is functioning as an institution. Family relationships are a tight link between the community. Changes occurring in society, family, society changes occurring in the family is affected. In previous times of modernization along with the traditional patriarchal family type nuclear family has left. Traditional patriarchal family types seen in societies where women's education, working life in many areas did not have equal rights with men. The adoption of the nuclear family type, and lived every day with the changes of society they deserve in women living standards began to catch, albeit late. The principle of equality for women in education the opportunity to continue his education helped. To participate in working life, the position that women bring home the bacon began to contribute to. All these changes taking place in society, in the family institution alongside a number of positive changes also brought negativity and unresolved. This dissolution is the most important domestic violence. Family violence seen in our country and in the world is a major problem. Most affected by the violence in the family and victims of violence are women. Women who use violence in the family, the more the wives. Violence against women in the world in the 1970s began to come up. In our country, women are the most secure places described as an in home violence previously behind closed doors being experienced, private, intimate space of the problem is described as both a neighborhood, relatives, neighbors and state issues involved in being reluctant as well as the women of the housing collapse to state a sound is, will he at the thought patience was. However, violence against women, women's movement began in the 1980s only to women victims of violence not as an injustice to all women face the day began to draw to qualify. To combat violence against women in the 1990s have begun institutionalizations the 2000s to prevent problems with both the state and all institutions and agencies, non-governmental organizations, universities, media studies has accelerated. To the problem of violence against women in our country waking and resistance to occur every day, but the problem continues to increase as a contagious virus. Four out of every ten women in our country to do throughout his life is exposed to a kind of violence. Purpose of this study in the world and in our country every day an increasing violation of human rights is a universal issue and a public health problem which is described as violence against women and to this day the problem in order to prevent the policy of the relevant literature help to explicate. The study consists of three parts. In the first part of the study, the concept of social policy, violence, violence against wome, family, domestic violence, types of violence against women, violence, and general characteristics of individuals exposed to violence are discussed. In the second part of the study, the historical development of violence against women in the world, the world of the dimensions of violence in the country, for the prevention of violence against women, the international laws and regulations and studies are discussed. In the third part of the stud, women from ancient times to the present process has been referred to the place and position in society. Also in Turkey, violence against women and combating violence movements at the historical process in our country, violence against women in the fight against the legal regulations, victims of violence to women serving agencies and organizations and the prevention of violence for social policies are given. Working with conclusions and recommendations section is completed.