1. ve 2. Dünya Savaşları sırasında basılan savaş afişleri
War posters published during the I & II World Wars
  1. Tez No: 375363
  2. Yazar: ADALET YAVUZER
  3. Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş Afişleri, I. ve II Dünya Savaşı Görselleri, War Posters, I & II World Wars visual documents
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
I. ve II Dünya savaşları sırasında savaş posterleri herzaman savaşan milletlerin en önemli silahı olmuştur. Zira savaş propagandası, insanların anormal koşullara uyum sağlayarak savaş sırasında ki ihtiyaçları karşılamasını, toplumun kendi önceliklerini ve ahlaki standartlarını belirlemesinde büyük rol oynar. Savaş posterlerinin temel amacı başkalarının inançları ya da ahlaki değerlerini etkilemektir. Başkalarının inançları ya da değerlerini etkileyen propaganda başlıca amacıdır. Propaganda posterleri insan gruplarının görüşlerini etkilemek için tarih boyunca kullanılmış olan bir biçimdir. Bunu başarmak için, tasarımcılar genellikle zaten kitle kültüründe var olan klasik görsel kodları kullanarak savaşı gözler önüne sermişlerdir. Bu çalışmada bu görsel kodların farklı ülkelerde nasıl kullanıldığı ve toplumların üzerine etkisinin nasıl olduğuna dair bilgiler yer alacaktır. Aynı zamanda savaş afişlerinin“savaşın olumsuz yönlerini”göstermeden insanları nasıl motive ettiği, kadınların iş hayatına girmesini nasıl başardığı önemlidir. Savaş posterlerinin etkisi ile tüm kadınlar her işi yapabileceklerine inandılar. Bazı savaş afişleri de macera arayanlara, yeni yerler görüp tanımak arzusu duyanlara görmek istedikleri resimleri işleyerek onları da orduya katılmaya ikna etmeye çalışmışlardır. Kısacası savaş afişleri incelendiğinde farklı kültür ve dillerde aynı amaç için nasıl etkili olmuş, insanları günün şartlarına ayak uydurmaya ikna ederken, aynı zamanda görsellerin içeriğindeki benzerlikler ve farklılıklar da sanat, tarih ve sosyolojik açıdan gözlemlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
War posters have always been the most important weapon of the fighting nations during World War I and II. Because wartime propaganda has got the most important role to make people adjust to abnormal conditions, and adapt their priorities and moral standards to accommodate the needs of war. Influencing the beliefs or values of others is the primary purpose of propaganda. Propaganda posters are one format that has been used throughout history to influence the opinions of groups of people. To achieve this, graphic designers have often represented warfare by using conventional visual codes already established in mass culture. In this study, How these conventional visual codes are established in different countries and the effects of these establishments on societies will be discussed thoroughly. And also it is the most important thing that how posters succeed to motivate the people for joining into the army to kill other nations, women's entry into the workforce with bluring the negative aspects of war because of the influencing of these war posters, all women believed in themselves that they could do all the work. Some of the war posters tried to convince the people by showing the pictures of people who want to travel and see new places. To sum up, when we have finished discussing about the war posters and their effectiveness, it will be clear that all that is done in different cultures and languages is for the same purpose, considering similarities, differences and relationships between the slogans and elements in design.