Bireysel görüşme yöntemiyle babalık görev algısının incelenmesi
Examinatiob of the sense of fatherhood through i̇ndividual i̇nterviews
  1. Tez No: 375393
  2. Yazar: MAHİZAR ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. YILDIZ KUZGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Babalık, babalık algısı, Fatherhood, Paternity, Perception of fatherhood
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmada babaların babalığı nasıl algıladığı, çocuklarının sağlığı, kişilik eğitimi, okul başarıları gibi durumları ile ilgili görevleri ne derece üstlendikleri ve görev olarak algıladıkları tartışılmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olup babalarla görüşmeler yapılarak veri toplanmıştır. Babaların eşleriyle rol paylaşımı, kendi babalarından etkilenme durumlarına bakılmış, onlar için kız ve erkek çocuk arasında fark olup olmadığı sorulmuştur. Araştırma sonucunda; babaların eğitim düzeyi yükseldikçe çocuklarının eğitimi ile daha fazla ilgilendikleri, çocuklarının gelişimi ve eğitimleriyle ilgili eşleriyle daha fazla paylaşımda bulundukları gözlemlenmiştir. Araştırma da babaların kendi babalarından daha demokratik davranma isteği içinde oldukları görülmüş, yine eğitim düzeyi yükseldikçe demokratik davranış düzeyi de yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine how fathers perceive the notion of being a father and to what extend they take parental responsibilities of their children's health, personality, development and school success. This study has been conducted using qualitative research methods as well as a data that has been collected by interviewing fathers from different backgrounds; the study focused on parental responsibilities and how fathers share tasks with their spouses, whether they are affected by their experiences with their own fathers or they differentiate their daugters and sons. Research results showed that as the education level of the father increases, the attention that pay to their children's education and development increases accordingly, and they have the tendency to share tasks with their spouses on education related issues. Furthermore, the research results indicated that they want to be more democratic than their fathers, and thus, as the education level increase their democratic behaviors increases proportionally.