Şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının Beyaz Kod uygulamasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determination on White Code application opinions by medical employees who exposed to violence
  1. Tez No: 375450
  2. Yazar: ELİF AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beyaz Kod, Sağlıkta Şiddet, Fiziksel Şiddet, Duygusal Şiddet, White Code, Violence in Healthcare Services, Physical Violence, Psycological Violence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Araştırma, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarının güvenliğini sağlamak ve hastanelerde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet riskini azaltmak amacıyla başlattığı 'Beyaz Kod' uygulaması kapsamında şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının bu uygulamanın etkinliği hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara ili içerisindeki Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Birliği Ankara 2. Bölge Genel Sekreterliği'ne bağlı hastanelerde çalışan sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Araştırma, şiddete uğramış ve Beyaz Kod Uygulamasından yararlanmış 276 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen ve uzman görüşüne başvurularak düzenlenen anket formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, şiddete uğramış sağlık çalışanlarının % 50.5'i kadın, % 26.9'u lisans mezunu, % 30.4'ü hemşire olduğu belirlenmiştir. Sağlık çalışanlarının beyaz kod uygulamasına dair bulgulara bakıldığında, sağlık çalışanlarının % 37.4'ü acil serviste görev yaptığı, % 48.1'i sözel şiddete uğradığı, % 70.9'u hastayla ilgili işlem yaparken şiddete uğradığı, şiddet uygulayanın %54.9 erkek, % 69.4'ü hasta yakını olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda, sağlık çalışanlarının beyaz kodu daha etkin kullanabilmesi için, ulaşımı ve kullanımı daha kolay bir sistemin geliştirilmesi ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has made in order to determine of“White Code”procedure which implements by Health Ministry of Turkey that aims to reduce violence risk against healthcare services staff and provide their security. The research area consists of health staff in public hospitals which depends to 2nd Region General Secretary of Health Ministry Public Hospital Union in Ankara. The research is realized with 276 health staff that battered and made benefit of the“white code”. For collecting data, survey method is used by the researcher according to specialist view and the literature. The results obtained from the research exposed that % 50.5 health staff are women among the staff who subject of the violence, % 26.9 of them are B.A. Degree, % 30.4 of them are nurses. In perspective of the white code implementation % 37.4 of them are staff in the Emergency Service, %48.1 of them were subject of oral violence, % 70.9 of them are subject of violence while working on their patients, % 69.4 of the attackers is relatives of the patients. As a result of the research, it is suggested that“white code”should be more effectual and it showed that accessibility and its system should be developed.