Anadolu uygarlıkları'nın Hüsamettin Koçan resimleri üzerindeki etkisi
The influence of Anatolian civilizations on paintings of Hüsamettin Koçan
  1. Tez No: 375618
  2. Yazar: ENGİN BİNBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELDA MANT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sembol, Anadolu Uygarlıkları, Hüsamettin Koçan, Symbol, Anatolian Civilizations, Hüsamettin Koçan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmada Anadolu uygarlıklarının Hüsamettin Koçan resimleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde; Anadolu uygarlıklarından bahsedilmiş, uygarlıkların ortak özellikleri, kültürün algılanması, sembollerin oluşumları açıklanmış ve İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası olarak ikiye ayrılmıştır. İlerleyen aşamalarda tez kapsamına girdiği için Şaman kültürü ve sembollerine değinilmiş, Selçuklu ve Osmanlı uygarlık sembolleri genel olarak ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde; araştırmanın modeli, sanatçının özgeçmişi, veri toplama süreci, yarı yapılandırılmış görüşme soruları yazılmış, görüşme yapılmış ve bulgular yorumlanmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmada Türk resim sanatında, Anadolu uygarlık sembolleri ile dikkat çeken Hüsamettin Koçan, örneklem olarak belirlenmiştir. Ayrıca Anadolu Uygarlıkları'nın Hüsamettin Koçan'ın resimleri üzerindeki etkisine ilişkin sanatçının görüşlerinin belirlenmesi amaçlandığından, nitel araştırma yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Üçüncü bölümde bulgular ve yorumlar kısmında, araştırmanın problemi doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, görüşme yapılan sanatçının, Anadolu uygarlık sembollerine ilişkin görüşleri soru cevap şeklinde aktarılmıştır. Araştırmada, tanımlanan bulgular araştırmacı tarafından açıklanmış, ilişkilendirilmiş ve yorumlanmıştır. Bilgi vermesi açısından Koçan'ın sanat hayatı ve kullandığı sembollere değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of Anatolian civilizations on the paintings of Hüsamettin Koçan was investigated. In the first chapter Anatolian civilization were reviewed and their mutual characteristics, the perception of culture, the formation of symbols were described in two sections: pre-İslamic and post-Islamic. In the following steps, since it is in the scope of this study, shamanic cultures and related symbols were focused on and Seljuk and Ottoman civilization symbols were explained in general. The second chapter of the study contains the biography of the painter, research design, data gathering process, semi-structured interview questions, notes from the interviews and their interpretation. The research design is descriptive. Hüsamettin Koçan, attracting our attention with his use of Anatolian Symbols in Turkish painting, is the subject of this descriotion. To determine the impact of Anatolian civilizations on the paintings of Hüsamettin Koçan, semi-structured interview technique was applied. In the third chapter, in findings and interpretation section, the semi-structured interview questions, which were prepared in tune with the research problem, were used. In this section, ideas and comments of the interviewee regarding Anatolian civilization symbols were presented in question-answer format. The findings defined in the study were further explained by the researcher, linked to various concepts and interpreted. To provide information, Koçan's biography in terms of his artistic development and the symbols he used were also added.