İBB Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet, nr. o. 34'te kayıtlı Fransa'nın İstanbul elçisi Marquis de Bonnac'ın Osmanlı bürokrasisi ile yazışmalarını ihtiva eden bir mecmua (1716-1724)
A journal with a call number o. 34 in the Municipal Atatürk Library, Muallim Cevdet, İstanbul, which includes the correspondances of Jean-louis D'usson Marquis de Bonnac, the French ambassador in İstanbul, with the Ottoman bureaucracy (1716-1724)
  1. Tez No: 375650
  2. Yazar: ERAY AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AFYONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Fransa, Osmanlı-Fransa Münasebetleri, Fransa Elçisi Jean-Louis d'Usson Marquis de Bonnac, Kamame Kilisesi, Diplomasi, Avusturya, Venedik, Osmanlı-Venedik Savaşı, Osmanlı-Avusturya Savaşı, Pasarofça Antlaşması, Rakoçi Ferenç, III. Ahmed, Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, Ottoman State, France, Ottoman-French Relations, FrenchAmbassador Jean-Louis d'Usson Marquis de Bonnac, Church of the HolySepulchre/Church of Kamame, Diplomacy, Austria, Venice, Ottoman-Venice War, Ottoman-Austrian War, Treaty of Passarowitz, Ferenc Rákóczi, III. Ahmed, NevşehirliDamad İbrahim Pasha
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Tez çalışmamız 1716-1724 yılları arasında İstanbul'da Fransa elçiliği yapmış olan Jean-Louis d'Usson Marquis de Bonnac'ın İBB Atatürk Kitaplığı Muallim Cevdet Yazmaları, nr. O. 34'teki Osmanlı bürokrasisi ile yazışmalarını hâvî mecmuanın transkripsiyon, özet ve değerlendirmesinden oluşmaktadır. Ayrıca tezin giriş kısmında 1700-1730 yılları arası Osmanlı-Fransa münasebetleri, Marquis de Bonnac'ın hayatı ve İstanbul sefareti kaleme alınmıştır. Mecmuadaki belgelerin büyük bir kısmı Kamame Kilisesi ile ilgili olmakla beraber, 1716-1724 yılları arasındaki Osmanlı-Fransa münasebetlerinin birçok farklı veçhesini de ihtiva etmektedir. Bu minvalde Pasarofça Antlaşması'na giden süreç, Fransa'nın Osmanlı topraklarındaki ticarî faaliyetleri, Osmanlı devlet adamlarının özel yazışmaları, Avrupa güçler dengesinde Bâbıâli'nin yeri öne çıkan hususlardır.
Özet (Çeviri)
The thesis consists of the transcription, the summary and the evaluation of a journal in the Municipal Atatürk Library in Istanbul with a call number O. 34, which includes Jean-Louis d'Usson Marquis de Bonnac's correspondances with the Ottoman bureaucracy, who served as French ambassador in Istanbul in 1716-1724. The introductory part deals with the Ottoman-French relations in 1700-1730, the life of Marquis de Bonnac and his days in Istanbul as French ambassador, also. While a significant part of the documents is about the Church of the Holy Sepulchre/the Church of Kamame, they contain various aspects of the Ottoman-French relations in 1716-1724. In this way, among other things, the study is mainly concerned with the factors that led to the signing of the Treaty of Passarowitz, the trade activities of France in Ottoman lands, the private correspondances of Ottoman statesmen, the place of the Sublime Porte in the European balance of power.