İBB Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0340 numarada kayıtlı şiir mecmuası (İnceleme-metin)
Poetry collection registered as Bel_Yz_K0340 at IMM Atatürk Library (Analysis-text)
- Tez No: 883651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, klasik Türk edebiyatı, mecmua, tenkitli metin, İBB Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0340, Language, classical Turkish literature, poetry anthology, critical text, IBB Atatürk Library Bel_Yz_K0340
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Varoluşundan beri fehmetme ve izah etme gayreti içerisinde olup kendisinden öncekilerin oluşturduğu anlamlar dünyasından kendi dünyasını anlamlandırmaya çalışan insan“dil”e maruz kalmış, bu da onun kendisini ve yaşadığı toplumu bilmesi için tanımlamayı dolayısıyla sınırlılığı getirmiştir. Bu sınırlılığı aşkın bir mertebe isteyen ancak kültürel izleri dimağında taşıyan şairler dilin tüm imkânlarını kullanarak sınırlılık içinde bir sınırsızlık yakalama arzusundadır. Nitekim klasik Türk edebiyatında kalıplaşmış terkiplerin ve mazmunların algoritmik bir yaklaşımla ele alındığı divanlar, mesneviler, tezkireler, mecmualar vb. bu arzunun timsali mesabesindedir. Çalışma odağı olarak ele alınacak mecmualar, muhtelif konular barındıran Osmanlı kültürünün asırlardır taşıyıcısı niteliğinde olan kişisel kompliasyonlardır. Klasik Türk edebiyatının çeşitli nazım şekil ve türlerini, ilaç tariflerini, şairlerle ilgili daha önce bilinmeyen bilgileri ve divanlarda bulunmayan şiirleri kendisinde barındıran; hatırlanmayan şairleri hatırlatarak ekol haline gelmiş şairlerle aynı sayfada söz sahibi kılacak şekilde eşitlemiş kültürel yankılardır ve her biri gönüllü araştırmacılar tarafından modernize edilmeyi beklemektedir. Günümüze kadar gelen kültürel yankılardan biri de İBB Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0340 numarada kayıtlı mecmuadır. 57 varaktan ve 180 metinden oluşan Mecmua'da 13 ila 19. yüzyıl şairlerinin yer aldığı görülmektedir. Çeşitli aruz kalıplarının kullanıldığı mecmuada 51 gazel, 31 şarkı, 46 koşma, 11 murabba', 3 ilahi, 11 beyit ve müfret, 1 kaside, 1 müstezad, 1 vezn-i âher, 1 terkib-i bent, 1 tahmis, 1 musammat bulunmaktadır. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde mecmuanın tanımına ve sınıflandırılmasına, şairlerin mecmuaya bakış açısına yer verilmektedir. İkinci bölümünde ise çoğu metinler Osmanlıca olmak üzere Mecmua'nın tenkitli metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Man, who has been trying to understand and explain since his existence and trying to make sense of his own world from the world of meanings created by those before him, has been exposed to“language”, and this has brought limitations and therefore definition to his ability to know himself and the society he lives in. Poets who want to transcend this limitation, but who carry cultural traces in their minds, desire to capture limitlessness within limitations by using all the possibilities of language. As a matter of fact, in Classical Turkish literature, there are divans, mesnevi, tezkires, poetry anthologies, etc. where formulaic compositions and themes are handled with an algorithmic approach. It is the epitome of this desire. The poetry anthologies that will be discussed as the focus of the study are personal compilations that have been the carriers of Ottoman culture for centuries, containing various subjects. It contains various verse forms and genres of classical Turkish literature, medicine recipes, previously unknown information about poets, and poems that are not found in divans; They are cultural echoes that remind us of unremembered poets and make them equal on the same page with poets who have become schools, and each of them is waiting to be modernized by volunteer researchers. One of the cultural echoes that has survived until today is the poetry anthology registered at the IBB Atatürk Library, number Bel_Yz_K0340. It can be seen that poets from the 13th to the 19th centuries are included in the Journal, which consists of 57 pages and 180 texts. In the poetry anthology, where various aruz patterns are used, there are 51 ghazals, 31 songs, 46 running, 11 murabba', 3 hymns, 11 couplets and mufret, 1 kaside, 1 müstezad, 1 vezn-i aher, 1 terkib-i bent, 1 tahmis, 1 musammat. The first part of the study, which consists of two parts, includes the definition and classification of the poetry anthology and the poets' perspective on the poetry anthology. In the second part, there are critical texts of the poetry anthology, most of which are in Ottoman Turkish.