Selçuklu Anadolusu'nda beslenme ve yemek kültürü
Nutrition and food culture in the Saljuq Anatolia
- Tez No: 375670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZİ OSMAN ÖZGÜDENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Yemek Kültürü, Beslenme Kültürü, Selçuklu Mutfağı, Selçuklu Anadolusu'nda Yemek Çeşitleri, İçecek ve Tatlılar, Food Culture, Nutrition Culture, Seljukian Cuisine, Types of Food, Drink and Dessert in Seljukian Anatolia
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türklerin Anadolu'ya gelmeden önceki birikimi ile İslâm akidesine uygunluğu nispetinde Anadolu'da var olan halka ait birikimin imtizacı olan Selçuklu Mutfağı, Türk mutfağının gelişim sürecinde önemli bir dönemi oluşturmaktadır. Anadolu'nun fethi ile birlikte iklimsel olarak Orta Asya'ya nazaran daha mutedil bir coğrafyaya gelen Türkler, hem coğrafyanın sunmuş olduğu fırsatlar hem de sahip oldukları birikim sayesinde Anadolu'daki kültürel tekâmülüne muvâzi olarak onun bir cüzü olan beslenme ve yemek kültürlerini de zenginleştirmişlerdir. Bu çalışmanın amacı hem Türk mutfağının oluşum sürecinde önemli bir bölümü teşkil etmesi hem de daha önce Anadolu öncesi ve sonrası bakımından ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulmaması hasebiyle Selçuklu mutfağını, kullanılan mutfak araç-gereçlerinden tüketilen besinlere, yemek çeşitlerinden içecek ve tatlı çeşitlerine, beslenme geleneklerinden perhizlere kadar geniş bir alanı teşmil ederek ve ana kaynaklara dayanarak dönemin beslenme ve yemek kültürünü ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Seljukian Cuisine which is the harmony of accumulation relating to the existing community in Anatolia based on the suitability to Islam belief with the accumulation before the Turks came to the Anatolia, creates an important era in the development period of Turkish cuisine. The Turks who came in the result of conquest of Anatolia to more moderate geography climatologically in comparison to the Central Asia, enriched the nutrient and food culture, as parallel with the cultural development in Anatolia by means of the opportunities presented by the geography and also the accumulation they had. The purpose of this study is presenting particularly the Seljukian Cuisine within a wide-scope from the used kitchen materials to the consumed nutrients, from the food types to the drink and dessert types, and also from the nutrition customs to the diets of the era by including and being based on the main sources; in consequence that it constitutes an important part and also it isn't be subjected to a detailed research in terms of before and after Anatolia within the formation process of the Turkish cuisine.