Örgüt kültürü ve işyerinde dışlanma arasındaki ilişkinin Mersin Üniversitesi'nde çalışanlar üzerinde incelenmesi
Analysing the relati̇onshi̇p between organi̇zati̇onal culture and workplace ostraci̇sm on Mersin University's employees
  1. Tez No: 375737
  2. Yazar: ALAİDDİN KOŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Örgüt Kültürü, Dışlanma, İşyerinde Dışlanma, Culture, Organization Culture, Ostracism, Workplace Ostracism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dışlanma kavramı, insanların bulundukları ortamda yok sayılmaları ve görmezden gelinmeleri şeklinde tanımlanmaktadır. İnsanın varoluşundan beri ortaya çıkan bu kavram bu durumu yaşayan bireyler için kötü sonuçlar doğurmuştur. Dışlanma her ortamda olabileceği gibi işyerlerinde de görülmektedir. Bu durum bireye olduğu kadar işyerlerine de zarar verebilmektedir. Dışlanan bireyin motivasyonu azalmakta, performansı düşmektedir. Bunların sonucunda birey, görevini yerine getirememekte ve örgütün işleyişine de zarar vermektedir. Kültür, insan davranışlarını ve onların ortaya koydukları eserleri şekillendiren değer kalıpları, fikirler ve diğer sembolik anlam sistemlerinin yaratılması ve aktarılmasıdır. Nasıl ki her bir birey ve toplum adına bir kültürden bahsediliyorsa örgütler için de bir kültürden söz edilebilir. Örgüt bireylerini bir arada tutan ortak değerlerden oluşan örgüt kültürü, bir örgütün misyon ve stratejilerinin uygulanmasında örgütsel etkinliğin ve değişimin gerçekleştirilmesinde önemli bir öğe konumundadır. İşyerinde dışlanma ve örgüt kültürü arasındaki ilişkiye yönelik yönetim yazınına katkıda bulunacağı düşünülen bu çalışmanın amacı, örgüt kültürü algılamalarının işyerinde dışlanmayı nasıl etkilediğini araştırmaktır. Çalışma, Mersin Üniversitesi'nde görev yapan akademik ve idari personel üzerinde uygulanan anketler sonucunda elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of exclusion is defined as the ignorance of people in their environment and being ignored. This concept that emerged since the human existence has yielded poor results for the individuals living with this condition. Exclusion can be seen in any environment and establishments as well. This situation can cause damage to individuals as well as businesses. Moreover, the motivation and performance of the excluded individual decrease. As a result, individuals can not fulfill their tasks and the function of the organization gets harm. Culture, is the creation and the transfer of human behavior and the value patterns that shape the works ideas and other symbolic systems people produced. Just as culture can be mentioned for each individual and society, there may be mentioned a culture for organizations. The organizational culture composed of the shared values holding the individuals of organization together is an important element in the realization of the implementation of an organization's mission, strategy, organizational effectiveness and change. The purpose of this study which is believed to contribute to the management literature in the relationship between organizational culture and exclusion in the workplace is to investigate how perceptions of organizational culture in the workplace affect exclusion. This study was carried out with the data obtained from the surveys applied on academic and administrative staff working at Mersin University.